Multiculturalitate si arta tanara la Saptamana cafenelelor

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.03.2014 15:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Cafékultour - saptamana cafenelelor este intalnirea anuala festiva a tinerei creatii contemporane in cafenele, baruri, librarii si alte locuri din oras destinate convivialitatii.
La a zecea editie in 2014, este un eveniment organizat in parteneriat de catre Institutul Francez si Centrul Cultural German din Timisoara.
De-a lungul celor 7 zile, va fi un program cultural foarte variat, care promoveaza multiculturalitatea si arta tanara in diferitele ei forme: concerte, muzica clasica, expoziţii, dans, performance vizual şi filme.

Cafékultour este dovada vie a dorintei de a promova diversitatea culturilor, variatele forme de expresie si de a pune in valoare tinerii creatori contemporani.
Aceasta serie de manifestari s-a nascut in anul 2005 din lipsa spatiilor culturale alternative din oras, motiv pentru care au fost stabilite barurile si cafenelele ca loc de intalnire cu publicul tanar si deschis fata de noile forme de expresie culturala si artistica.
De atunci, saptamana cafenelelor a devenit un pretext de intalnire, indispensabila vietii culturale a publicului timisorean.

CAFÉKULTOUR - SAPTAMANA CAFENELELOR / 5 - 11 aprilie 2014

Sambata, 5 aprilie, ora 22 – Amplificat (str. Vasile Alecsandri nr. 7)
Germania – Franţa – Romania
DJ Sets: DJ Rob Bankz, DJ Oof şi DJ FaiboX

DJ Rob Bankz - Prin seturi compuse din hiphop, electro şi hituri actuale, DJ Rob Bankz a pus in mişcare metropole precum Amsterdam, Londra, Boston, New York, Hong Kong, Cracovia sau Shanghai. De 10 ani, acesta apare pe scena in cluburi, la diferite evenimente şi concerte. A caştigat titlul de German DMC Champion şi care este campion mondial in turntablism.
Sunete din trecut sau de astazi vor fi mixate şi remixate cu precizie de Rob Bankz, iar impreuna cu DJ Oof şi DJ Faibo X, va deschide cea de-a zecea ediţie a Cafékultour.

DJ Oof - Pentru ca mixeaza in sunete, muzica si in imagini din 2003, pentru ca e in acelasi timp „DJ audiovizual” si „DJ realizator”, Oof este considerat primul DVJ francez. A produs peste 50 de „mashup-uri” care modernizeaza si transforma fictiunea si documentarul in videoclipuri muzicale cu o sincronizare semnificativa.
In calitate de DJ a realizat zeci de mixtapes eclectice rock-electro-soul-hip hop si a programat peste 200 de seri pariziene. Este pasionat de cultura psihedelica hippie de la sfarsitul anilor 60 si de difuzarea sa in randul noilor generatii.

DJ Faibo X vine din Bucureşti, vine din sfera underground a hip-hop-ului romanesc şi este membru fondator al trupei U.S.M. (Underground Sound Masters). A colaborat printre altele cu renumiţi artişti precum Loredana Groza, Zeppelin, Bitza, Raku, Pacha Man, Deliric, Cabron, Maximilian şi susţine cu succes petreceri de mainstream.

Duminica, 6 aprilie, ora 15 – Mokum Cafe (str. Eugeniu de Savoya)
Cehia
Preview expoziţie: Film Poster Is Not Dead

Cinci afişe de film realizate de studenţi, care anunţa expoziţia Film Poster Is Not Dead, la Muzeul de Arta Timişoara, deschisa in perioada 8 aprilie – 11 mai 2014.
Studenţii din Cehia şi Romania au fost provocaţi sa faca un afiş de film avand libertate creativa totala, iar rezultatul este o expoziţie originala care, dupa ce a fost expusa la Bucureşti, vine şi la Timişoara.

Duminica, 6 aprilie, ora 19 – Mansarda Bastionului Maria Theresia (str. Luther nr. 4)
Germania – Romania
Performance vizual pe muzica de pian: Kurt Laurenz Theinert şi Teo Milea

Kurt Laurez Theinert - Artistul vizual german Kurt Laurenz Theinert il intalneşte pe compozitorul şi pianistul timişorean Teo Milea intr-un dialog dintre lumina şi muzica. Intr-o prima colaborare de acest gen, estetica abstracta a luminii lui Theinert se va intalni cu arta compoziţionala a lui Teo Milea.

Teo Milea - De un sfert de secol pe Teo Milea il gasesti in fata pianului. In cei 25 de ani de activitate muzicala, s-a jucat cu improvizatia pana cand a ajuns sa interpreteze compozitii proprii. Acum, Teo Milea aduce in fata publicului o creatie ce imbina cu succes specificul a doua lumi: cea clasica si cea noua, a secolului XXI.
Sunetele formate pe „clape albe şi negre„ vor pune in mişcare lumina. Linii de lumina fine vor atinge pereţii in ritmul compoziţilor lui Milea şi se vor aprofunda in imaginii mişcatoare.
Culori, forme, linii, modele ritmice şi muzica deosebita vor defini seara.

Luni, 7 aprilie, ora 19 - Aethernativ Café (str. Maraşeşti nr. 14)
Cehia
Concert: J

J este un cantareţ de indie folk din Praga cu o voce grava. Şi-a inregistrat ambele EP-uri acasa şi le-a lansat pe CD-uri şi casete in ambalaje hand-made. Influenţele sale muzicale sunt The Velvet Underground şi Neutral Milk Hotel.
In ultimul an, J a avut peste 40 de concerte in 4 ţari diferite, a compus muzica pentru 2 filme, iar site-ul ceh Aktualne.cz l-a numit unul din cele mai promiţatoare noi talente muzicale ale anului.

Marţi, 8 aprilie, ora 19 – Cafeneaua Verde (str. Coriolan Brediceanu nr. 2)
Germania – Austria
Expoziţie foto „Kaffeehaus-Kultur” şi muzica live: Hans Hochheim, Andrei Ciuleac şi Remus Turcu

Hans Hochheim - In cadrul Cafékultour, fotograful german Hans Hochheim va expune şi va prezenta 40 de fotografii din colecţia sa „Kaffeehaus“. Prin imagini surprinse in diferite cafenele, pornind din Turcia, trecand prin diverse oraşe şi localitaţi europene, expoziţia prezinta parcursul artistic al fotografului pe urmele tradiţiei cafenelelor şi a transformarilor contemporane ale acestei ”instituţii”. El reuşeşte in acelaşi timp sa ofere prin fotografiile sale o incursiune socio-culturala prin culturile ţarilor parcurse. Oameni veseli, trişti, inganduraţi, preocupaţi işi gasesc refugiul in aceste fotografii.

Andrei Ciuleac, Remus Turcu - Soliştii Andrei Ciuleac la vioara şi Remus Turcu la pian vor da prin piesele tradiţionale din cultura de cafenea vieneza şi internaţionala o nota aparte serii.

Miercuri, 9 aprilie, ora 19 - Cuib d´Arte (str. Marasesti nr. 14)
Polonia – Marea Britanie - Romania
Seara de proiecţii: filme scurte, artistice, documentare, videoclipuri

In intimitatea de la Cuib d’Arte, se pot urmari unele dintre cele mai bune filme europene, fie ca e vorba despre documentare, filme de animatie sau videoclipuri:  o selectie "British Documentary", care aduce in fata publicului unele dintre cele mai bune documentare britanice contemporane, nominalizate sau caştigatoare ale premiilor oferite de Grierson Trust: British Documentary Awards, una dintre cele mai importante instituţii de profil. Documentarele dezbat numeroase dileme contemporane, unele de-a dreptul controversate, fie in materie de activism, politica şi societate, mass-media, percepţia realitaţii şi alte teme de actualitate:
„Copilul meu, protestatarul”, „Ghidul hasidic pentru dragoste, casatorie si gasirea unei sotii”, „Mostar”, „Ingrijindu-l pe Calum”...
Animaţie Poloneza „O!PLA” - Festivalul Naţional de Animaţie Poloneza „O!PLA” este o iniţiativa a Animation Across Borders. O!PLA (O!PLA inseamna: O! Animaţie Poloneza!) este inainte de toate o incercare de a obţine un contact şi de a construi o relaţie intre spectator şi animaţia de autor, dar şi de a promova, in ţara şi in strainatate, una dintre cele mai mari comori ale culturii poloneze – filmul de animaţie, care continua sa fie una dintre cele mai importante sfere ale artei poloneze.
V4 Video: Videoclipurile Vişegrad, cele patru ţari membre ale Grupului de la Vişegrad sunt Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria. Vom prezenta videoclipuri cu muzica ceha, poloneza, slovaca şi maghiara. V4 inseamna multa culoare şi distracţie!
Scurtmetraj: 10 ways to deal with a break-up - "10 ways to deal with a break-up" o are in rol principal pe actrita Olga Török si este un studiu comportamental regizat de Octavian Mot. Povestea scurtmetrajului se imparte in 10 episoade, fiecare continand cate o reactie diferita a fetei prinsa intr-o relatie de care el vrea sa scape.

Joi, 10 aprilie, ora 19 – Porto Arte (Pod Maria)
Spania
Café Flamenco: Violeta Bario Collado, Julian Lorenzo Herrero şi Jose Manuel Gomez Castilla

Sosiţi tocmai din Spania pentru a ne transpune senzualitatea şi pasiunea flamencoului, Violeta Bario Collado (dansatoare), Julián Lorenzo Herrero (voce) si José Manuel Gómez Castilla (chitara) prezinta un spectacol de excepţie, o cafea picanta, o cafea Flamenco.
Declarat de catre UNESCO Patrimoniul Cultural Intangibil al Umanitatii, stilul Flamenco va aşteapta sa ii savuraţi ritmul şi pasiunea, la iniţiativa Consulatului Onorific al Regatului Spaniei la Timişoara in colaborare cu Asociaţia Via Rumania Cultura şi Ambasada Spaniei la Bucureşti, joi 10 aprilie, la Porto Arte.

Vineri, 11 aprilie, ora 22 – Manufactura (str. Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 9)
Franţa
Concert: TNT

TNT sunt un grup din Paris, format din: Tic Nitro: chitara / keyboard, Nitro Tac: sintetizatoare / keyboards, Nikita Tsubaba: voce
Derivat de trei ori nitrat de toluen, C6H2 (NO2) 3 CH3. Izomerul numit T.N.T. este un solid galben, care are ca punct de topire 81° C, folosit ca exploziv.
Derivat direct din cultura punk/rock/hardcore, Chip si Dale constituie baza ritmica a grupului si plonjeaza in Universul electronic pentru a se amesteca cu vocea melodica a Nikitei, o adepta a experimentarii vocale.
In conformitate cu aceasta contracţie, formula detoneaza un sunet electro-rock exploziv pe fundal de chitara saturata. O atmosfera la intersecţia dintre genuri ...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.