Muzica crestina afroamericana prinde tot mai mult la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.09.2013 12:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În 5 şi 6 octombrie, Asociaţia Culturală TGP revine cu cea de-a III-a ediţie Gospel Fără Bariere.
Un week-end, o singură zi de repetiţii şi trei concerte, aceasta este provocarea pe care o lansează organizatorii tuturor iubitorilor de gospel între 15 şi 99 de ani.
După repetiţiile de sâmbătă de la Casa Adam Müller Guttenbrunn ziua se va încheia cu un prim concert la Azilul de Noapte "Pater Jordan" din Timişoara.
Duminică, la ora 14.30, coriştii vor cânta la Centrul Medical "Cristian Şerban" pentru pacienţi şi publicul din Buziaş, iar la ora 19.30 la Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu" din Timişoara.
Corul va fi acompaniat de doi muzicieni timişoreni, pianistul Marcelle Poaty-Souami şi percuţionistul Sergiu Cătană.
Cei care doresc să-şi ofere experienţa unică de a cânta împreună cu peste 100 de oameni cu muzica în sânge şi un strop de nebunie, se pot înscrie pe site-ul www.asociatia-tgp.ro până în 29 septembrie.
Participarea este liberă, nu se cere experienţă corală, nu se fac audiţii şi selecţii, singura condiţie fiind prezenţa obligatorie la întregul program.
Organizatorii susţin că experienţa de a cânta gospel, în această formulă şi cu un dirijor carismatic, dă dependenţă, ceea ce explică numărul tot mai impresionant al participanţilor de la o ediţie la alta.
Gospel Fără Bariere a fost lansat cu succes în octombrie 2012, iar anul acesta în februarie a strâns nu mai puţin de 120 de corişti.
***
Muzica gospel (din engleză: gospel = evanghelia, ştirea bună) este muzica creştină afroamericană din secolele XX şi XXI.
Mai exact, gospelul este muzica bisericească a comunităţilor creştine afroamericane, în principal corală, caracterizată prin influenţe de jazz şi blues.
Termenul se mai foloseşte azi şi cu semnificaţia lărgită, mai generală, de muzică creştină din zonele anglo-saxone, sau şi de muzică pop creştină.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.