NEBUNIE. PSD a taiat 45 milioane de euro din bugetul judetului ARAD!... Si la TIMIS s-a taiat, dar nimeni nu ciripeste nimic la CONSILIUL JUDETEAN TIMIS!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.01.2018 17:53 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

In sedinta Consiliului Judetean din 26.01.2018, datorita faptului ca parlamentul a taiat 45 de milioane de euro din bugetul judetului Arad, a fost impartit cel mai sarac buget al institutiei din ultimii 13 ani.
In cifre, bugetul Judetului Arad se ridica la aproape 240 de milioane de lei, bani care trebuie sa asigure functionarea Consiliului Judetean si a tuturor institutiilor apartinatoare: Spitalul Judetean, institutiile de cultura (Centrul Cultural, Biblioteca, Muzeul), Compania de Transport, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Invatamantul Special, Aeroportul, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Centrul Militar etc. Se adauga intretinerea celor 1200 de kilometri de drum judetean, sprijinirea proiectelor comunelor care nu au capacitatea financiara de a le sustine si, nu in ultimul rand, continuarea investitiilor. Consilierii judeteni PSD au votat impotriva bugetului judetului.

Iustin Cionca, presedintele Consiliului Judetean Arad:

”Avem un buget de subzistenta, un buget de saracie, datorita parlamentarilor PSD-ALDE. Toate localitatile din judet au pierdut bani multi pentru ca parlamentarii au luat banii Aradului. Este o situatie fara precedent in istoria judetului nostru. Sub aceste auspicii, am impartit saracia. Am alocat sume pentru continuarea investitiilor la Spitalul Judetean, pentru repararea drumurilor judetene, asistenta sociala, activitati culturale. Am fost surprins de amendamentele consilierilor judeteni PSD. In loc sa le ceara parlamentarilor lor sa voteze interesele Aradului, consilierii judeteni PSD au vrut sa ia bani de la spitalul din Sebis care deserveste 70-75.000 de persoane, de la dezvoltarea Podgoriei Aradului. Ar fi trebuit sa fie activi atunci cand ni s-au taiat banii in Parlament, nu acum, cand aproape ca nu am avut ce sa impartim.
Din pacate, sumele alocate Consiliului Judetean nu acopera toate nevoile noastre. Au fost respinse finantarile pentru drumurile Berzovia-Buzias-Lipova, Gurahont-Buteni, Taut-Tarnova, Misca-Apateu-Berechiu. Guvernul nu aloca bani prin PNDL nici pentru reparatiile capitale la Complexul Muzeal al Judetului Arad, regretabil, mai ales ca ne pregatim pentru Centenarul Marii Uniri iar Aradul este printre judetele cu cea mai mare contributie la acest act istoric. Norocul nostru este ca accesam tot ce se poate din fondurile europene si asta ne permite sa ne dezvoltam in continuare”.

Pentru drumurile judetene si comunale s-au alocat 9,926 milioane de lei, repartizarea acestor sume facandu-se in urma solicitarilor comunicate de catre unitatile administrativ-teritoriale din judet, a consultarii primarilor si a analizei privind starea tehnica a drumurilor judetene si comunale. Din impozitul pe venit si din cotele defalcate din impozitul pe venit si din TVA s-au alocat comunelor din judet 11, 781 milioane lei, pentru finantarea proiectelor acestora.
Din excedentul bugetar se vor asigura o serie de investitii in valoare de 53,89 milioane de lei, pentru diferite proiecte. La Sanatate s-au alocat 4,8 milioane pentru cofinantarea unui proiect si achizitionarea de aparatura, iar la drumuri s-au alocat 34 de milioane, pentru cofinantarea unor proiecte, cat si pentru asigurarea documentatiei si finantarea modernizarii unor tronsoane de drum judetean, lista de investitii cuprinzand si alte obiective: documentatie privind restaurarea cetatilor Siria si Soimos, respectiv reparatii la Palatul Cutural (Complexul Muzeal).
Consiliul Judetean Arad a reusit sa acceseze toate proiectele pe fonduri europene pe care le-a aplicat. Astfel, anul acesta continua procedurile tehnice pentru modernizarea drumului Arad-Siria-Pancota-Buteni, pentru reteaua de drumuri transfrontaliere, dar si in cazul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, pentru Unitatea de Primire Urgente si Cardiologie.
Consiliul Judetean Arad are cinci proiecte acceptate in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala.
Proiectul noii sectii de Oncologie, de pe strada Vicentiu Babes, a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta va fi bugetat. Asta inseamna ca decizia luata in programul Interreg, cand Aradul a ales sa acceseze fonduri europene pentru drumurile transfrontaliere si nu pentru sectia de Oncologie, a fost inteleapta. Suma bugetata pentru sectia aceasta este de 17 milioane de lei.
De asemenea, a fost acceptat proiectul de constructie a unui nou Spitalul de Psihiatrie din Capalnas (27 de milioane de lei). Actualul spital functioneaza intr-un spatiu inchiriat, iar acest proiect rezolva una dintre problemele importante ale sistemului sanitar aradean.
Pe tronsoanele de drumuri judetene Barsa-Moneasa-limita de judet Bihor, Sanmartin-Olari-Caporal Alexa, Nadab-Seleus sunt cele mai consistente sume bugetate. Cu privire la drumul Barsa-Moneasa-limita de judet Bihor, presedintele Consiliului Judetean sustine ca el se integreaza in strategia de dezvoltare turistica a judetului Arad, completand lucrarile de modernizare de pe tronsonul Arad-Buteni, pe una dintre cele mai tranzitate artere ale judetului.
Anul acesta va intra in linie dreapta unul dintre cele mai importante proiecte ale Aradului in sistemul medical, construirea unui complex de Pediatrie, cu cinci etaje, in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.