Necrolog / Dukasz Peter 11 mai 1954 – 9 mai 2015

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 10.05.2015 15:04 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Colectivul Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timişoara anunţa cu profunda tristeţe  moartea mult-indragitului actor Dukász Péter, care a incetat din viata in data de 9 mai 2015, cu doua zile inainte de a implini varsta de 61 de ani.

Dukász Péter s-a nascut la data de 11 mai 1954, in Oradea.

A visat sa devina inginer, insa vocaţia l-a adus pe urmele mamei lui, absolvind facultatea de actorie la Targu Mureş in 1978.

De atunci, timp de aproape patru decenii, a fost un membru important al echipei Teatrului Maghiar din Timişoara, nu numai ca actor, dar şi ca regizor şi director asociat.

Inca de la debutul sau pe scena Teatrului Maghiar din Timişoara, in spectacolul Soldatul necunoscut, in regia lui Sík Ferenc, s-a impus ca un talent excepţional şi un actor totalmente daruit scenei.

A interpretat peste 60 de roluri in ultimii 25 de ani.
Dintre partiturile sale actoriceşti amintim rolul lui Don Quijote, pe cel al lui Ivan Alexandrovici Hlestakov in Revizorul şi Regele Lear in Lear=C+R+G.

A intepretat, regizat şi semnat dramaturgia spectacolului Inima care-şi spune taina, adaptare dupa Edgar Allan Poe.

Dukász Péter a marcat stagiunea 2014-2015 prin roluri-cheie: el l-a interpretat pe Cu in Moliendo Café, iar in Incendii, pe Abdessamad şi pe Chamseddine.
A  fost unul dintre cei mai iubiţi şi admiraţi actori ai Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timişoara, deopotriva pentru cariera sa prolifica, memorabila, şi pentru calitaţile sale umane, pentru bunatatea sa, solidaritatea colegiala, pentru devotamentul nemasurat faţa de teatru şi Cetate.
Printr-o truda actoriceasca exemplara, printr-o profunda inţelegere a teatrului probata intr-un impresionat portofoliu de roluri, prin spectacolele regizate de el şi prin iubirea pentru familia, colegii şi publicul lui, Dukász Péter va ramane in memoria tuturor ca un mare actor, camarad exemplar şi prieten drag.

Amintirea lui ramane cu noi nu doar prin numeroase inregistrari, fotografii şi afişe ce surprind performanţele sale actoriceşti, ci si in poveştile şi anecdotele colegilor, amprenta a umorului sau molipsitor, şi dainuind pentru eternitate intre zidurile Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara.  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.