Necrolog / Ferenczy Annamaria

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.08.2015 15:31 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

S-a stins din viaţa actriţa Ferenczy Annamária, venerabil societar al Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”  şi decana de varsta a actorilor  maghiari din Timişoara.
De numele Máiei, cum o alintau prietenii şi publicul, se leaga mulţi ani şi roluri  impresionante la teatrele maghiare din Timişoara şi Oradea.

Ferenczy Annamária s-a nascut in 1926, la Targu Lapuş.
A absolvit Academia de Arta Teatrala de la Cluj in 1961, apoi şi-a dedicat aproape un deceniu şi jumatate din viaţa artistica Teatrului Szigligeti de la Oradea.
Printre cele mai de success spectacole pe care le-a jucat aici se numara Trei nopţi ale unei iubiri de Hubay Miklós, Bánk Bán de Katona József, Cei din urma de Maxim Gorki, Intriga şi iubire de Schiller, Invierea de Lev Tolstoi, Iubire de Barta Lajos, Mutter Courage de Bertolt Brecht, Gaiţele de Alexandru Kiritescu.

Pe scena Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timişoara, Ferenczy Annamária a debutat in spectacolul cu piesa Volpone de Ben Johnson.
Cu o aura de veritabila diva admirata de generaţii intregi de spectatori, Ferenczy Annamária a fost o prezenţa esenţiala in trupa actorilor şi in Furtuna de Aleksandr N. Ostrovky, Tango de Sławomir Mrożek, Lizistrata de Aristofan, 33 de scriori anonime de Méhes György, Mama promite somn uşor de Sütő András, Familia Buborékok de Csiky Gergely.
 
Chiar şi dupa pensionare, Ferenczy Annamária a continuat seria de roluri memorabile in spectacole precum: Cavalerul de la Mancha, Cartea junglei, Nunta lui Figaro, Soţul merge la vanat, Lorenzaccio, Uşi inchise, Scripcarul pe acoperiş, Şatra.
In 2002 Ferenczy Annamária a devenit membru onorific pe viaţa al Teatrului Maghiar de Stat din Timişoara.
Adevarata legenda a Teatrului Maghiar din Timişoara, ea a fost distinsa cu numeroase dovezi de apreciere, precum premiul pentru intreaga activitate la festivalul de la Kisvárda, premiul Pro Cultura Timisiensis, Premiul de Loialitate decernat de Compania Maghiara de Teatru.
    In ultimii ani din viaţa  şi-a gasit adapost şi linişte la Ciacova, stingandu-se din viaţa in 9 august 2015. Funeraliile  au avut loc in 10 august.
    Amintirea ei va ramne un tezaur de emoţie  pentru toţi colegii de teatru şi spectatorii din Timişoara.
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara va anunţa in curand data ceremoniei comemorative.          
  Odihneasca-se in pace!

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.