Necrolog / Koczka Gyorgy (1938-2015)

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.06.2015 12:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

S-a stins stins din viaţa, in data de 15 iunie 2015,  Koczka György, dramaturg, traducator literar, ziarist, editor de televiziune si radio, fost membru al colectivului Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara.

Koczka György s-a nascut in 28 iulie 1938 la Caransebeş, iar in 1955 a absolvit liceul la Timisoara.
Apoi, paşii l-au purtat la  Cluj Napoca, unde a fost timp de un an student la Facultatea de Limba Maghiara si Literatura a Universitatii Babeş - Bolyai.
In primul an de facultate, in 1956, a luat parte la  miscarile studenteşti de revolta, fapt pentru care a fost condamnat la trei ani de inchisoare,  dupa care a fost silit sa indure alţi doi ani in Baragan, ca ingrijitor de animale.
Dupa intoarcerea la Timisoara a lucrat o perioada ca mecanic de ofset la Uzina Tipografica.
A obţinut diploma de specialitate romana-maghiara dupa terminarea Facultatii Pedagogice din Targu-Mures.
Din 1969 a inceput sa lucreze in Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara ca recuziter, regizor tehnic, iar in 1970 a devenit secretarul literar a teatrului.
A tradus nenumarate piese de teatru din romana in maghiara, iar din postura  de director al teatrului a si adus o parte din aceste texte pe scena.
Dintre  textele traduse de el,  ”Draga mea nefericire” de Ionel Hristea, ”Interes comun” de Aurel Baranga,  ”Matca” de Marin Sorescu, ”Stafeta nevazuta” de Paul Everac, ”Allegro,ma non troppo” de Ion Minulescu, ”Zile vesele dupa razboi” de Mihail Sadoveanu, ”Un suflet romantic” de Tudor Popescu au fost prezentate spectatorilor timisoreni pentru prima data in varianta  lui.
In 1989 a fost unul dintre  fondatorii redacţiei  de limba maghiara la Radio Timisoara si a ramas fidel membru si coleg al radioului pana la sfarsitul vietii lui.
In 1990, alaturi de alţi doi colegi, a fost co-directorul Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara, din toamna anului 1990 a devenit editorul emisiunii in  limba maghiara a Televiziunii Romane şi coordonatorul  emisiunii de literatura. In 1991 a fost referent literar şi la Teatrului German de Stat din Timisoara.
In ultimii ani ai vietii sale, pe  langa munca lui pentru Radio Timisoara, a lucrat ca  scriitor de pamflet politic pentru ziarul Heti Új Szó.
Pentru rolul lui in evenimentele din 1956 la Cluj Napoca, in 2006 i-a fost conferita Crucea de Aur a Republicii Ungare, iar pentru munca lui de ziarist si publicist de radio si de televiziune in anul 2008 i-a fost decernat premiul Pana de Aur din partea Asociatiei Scriitorilor Maghiari.
In 2013, la  a 60-a aniversare a infiintarii institutiei, a primit titlul de membru pe viaţa al trupei Teatrului Maghiar.
Inmormantarea  va avea loc in data de 17 iunie, de la ora 12, in Timişoara, la Cimitirul de pe strada  Rusu Şirianu.
Odihneasca-se in pace.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.