Necrolog: JOSEF JOCHUM

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.05.2017 15:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

JOSEF JOCHUM
16 decembrie 1930 — 15 aprilie 2017

Cu profunda tristete am aflat de trecerea in nefiinta, in data de 15 aprilie 2017, a actorului JOSEF JOCHUM, fost membru al colectivului Teatrului German de Stat Timisoara (TGST).
 
Josef Jochum s-a nascut in 1930 la Satchinez, in Banat.

In perioada 1941-1944 a urmat cursurile Gimnaziului Real de la Timişoara. In 1952 aparea prima oara pe scena, ca solist vocal, iar in 1954 a fost angajat ca actor la TGST, unde a interpretat peste 150 de roluri şi a semnat regia la 16 spectacole.

Dintre spectacolele in care a jucat mentionam: Painea nebunilor de Hans Kehrer, Fata din suburbie de Johann N. Nestroy, Frumoasa Elena de Peter Hacks, Caseta de Carl Sternheim, Elogiul nebuniei de Dumitru Solomon, Moartea unui artist de Horia Lovinescu, Hotii si Maria Stuart de Schiller, Egmont de Goethe, Avarul de Molière s.a.
 
A semnat regia unor montari, mai cu seama in registrul comic sau al spectacolelor de divertisment muzical, ca de exemplu Rasul este sanatos,

S-a intamplat la Fuchsberg,  Melodii sub brad, 1000 de melodii s.a., pentru unele spectacole semnand şi textele.
 
Creaţia lui Jochum, adesea acompaniata de muzica şi fidela inclusiv dialectului şvabesc, a atras publicul intr-o perioada din ce in ce mai dificila pentru destinul minoritatii germane din Banat.
 
In 1990, Josef Jochum s-a stabilit in Bavaria, in Germania.
 
La 2 mai 2017, a fost inhumat in Wilmersdorf langa Nürnberg.
Teatrul German de Stat Timisoara exprima familiei indoliate intreaga sa compasiune.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.