NEGLIJENTA, PROSTIE sau MAFIE in MUNTII BANATULUI?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.07.2017 13:27 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a realizat in teren o monitorizare a incendiului produs in data de 20 iulie a.c in nordul Parcului Naţional Semenic — Cheile Caraşului. 

Suprafaţa incendiata este de cca 0,25 ha, este plasata in UP XII Molidu - ua 24, cu cateva sute de metri in dreapta traseului turistic Semenic - Garana şi aparţine fondului forestier naţional administrat de RNP Romsilva.

Aceasta suprafaţa a fost taiata, nu are regenerare naturala, pe ea nu au fost facute plantaţii artificiale, iar arborii groşi taiaţi sunt abandonaţi pe intreaga suprafaţa, parca in aşteptarea unui alt incendiu.
De altfel aproape intreg traseul turistic Semenic - Garana este compromis de exploatari de arbori.

Degradarea, risipa şi dispreţul faţa valorile patrimoniului natural sunt cuvintele cheie ale administrarii realizate de angajaţii RNP Romsilva incadraţi in structurile din subordine de la Ocolul Silvic Valiug şi de la Administraţia Parcului Semenic Cheile - Caraşului, informeaza GEC Nera.

”Oricine vede dezastrul işi poate pune intrebarea: unde au fost padurarii de la ocolul silvic şi rangerii parcului care au atribuţii de paza şi supraveghere?
In puţinele locuri unde au fost facute descopleşiri, conform informaţiilor furnizate de locanici acestea ar fi fost facute exclusiv de zilieri iar aceştia ar putea fi chiar sursa incendiului din parcela UP Molidu precum şi din parcelele de la UP Cuca Gozna, reincendiata de mai multe ori, şi de la UP Murgila despre care presa a relatat anterior detalii.
Aceleaşi surse spun ca personalul silvic care a participat la stingerea incendiului nu ar fi avut echipament de protecţia muncii şi ca majoritatea acestora ar fi stat la drum in loc sa intervina.
ITM Caraş — Severin ar tebui sa verifice toate angajarile şi instructajul facut pentru zilierii care fac descopleşirile şi daca personalului silvic care a participat la stingerea incendiilor i-a fost realizat instructajul şi a avut echipament de protecţia muncii.
ISU Caraş — Severin ar trebui sa verifice daca personalul ocolului silvic şi personalul administraţiei parcului au avut dotarea corespunzatoare cu echipamente de intervenţie şi daca au acţionat pentru prevenirea şi stingerea incendiului conform normativelor in vigoare” - se intreaba GEC Nera.

GEC Nera aşteapta de la autoritaţi clarificari cu privire la propriile informaţii colectate cu ocazia monitorizarii incendiului de la UP Molidu şi in special cu privire la persoanele care au facut descopleşiri in ziua incendiului
Conform acestor informaţii, in cadrul RNP Romsilva, ar exista deficienţe majore de ordin organizatoric, procedural, legal, de dotare şi de instruire care par a fi cauza principala a incendiului şi ar fi trebuit sa fie deja verificate de catre Corpul de Control al Ministerul Apelor şi Padurilor in cadrul controlului efectuat privind incendiile de pe Semenic.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.