Nepal... elvetian la Teatrul German din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.10.2014 18:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Prima premiera a Teatrului German de Stat Timişoara (TGST) din aceasta stagiune va fi spectacolul „Nepal” de Urs Widmer, in coordonarea şi interpretarea lui Franz Kattesch şi Konstantin Keidel.
Scenografia este semnata de Zsolt Fehérvári, iar dramaturgia de Andrea Reisz.
Premiera va avea loc vineri, 17 octombrie 2014, ora 19,30, in sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Timişoara.

Dramaturgul elveţian Urs Widmer s-a nascut in 1938, abordand de-a lungul timpului diverse genuri şi specii literare precum piese de teatru, romane, eseuri sau proza scurta.
Critica il considera un semnificativ talent al literaturii de expresie germana, talent confirmat şi prin caştigarea unor premii precum Premiul Bertolt Brecht pentru literatura in 2001 sau Premiul Friedrich Hölderlin in 2013.
Franz Kattesch a fost angajat al TGST atat in perioada 1992-1996, cat şi din nou din 2011, remarcandu-se in spectacole semnate de regizori precum Alexandru Dabija, Yuri Kordonsky sau Razvan Mazilu.
Konstantin Keidel a studiat actoria la Schauspielschule Mainz şi a colaborat cu Teatrul de Stat din Wiesbaden sau cu Schauspiel Frankfurt, jucand şi in numeroase scurt-metraje. Din stagiunea 2012 este actor al TGST.

„Nepal” evoca povestea lui Hans si Heinz, doi barbaţi care se ascund intr-un teatru.
Cei doi isi petrec timpul cu jocuri şi povestiri, isi reinsceneaza fanteziile şi cosmarurile.
Teatrul este pentru ei un refugiu fata de pericolele lumii exterioare.
Nepal este invocat ca destinaţie indepartata şi deopotriva ca ideal de libertate.
Autorul Urs Widmer izbuteşte, inclusiv prin jocuri de cuvinte si umor negru, sa formuleze o atitudine critica la adresa societaţii.
Adaptarea piesei de catre Franz Kattesch şi Konstantin Keidel pentru TGST a fost realizata in concordanta cu dorinta autorului: „Piesa este adaptabila si trebuie rescrisa pentru fiecare oras”.
Astfel, au fost luate in considerare in special aluziile la nume si evenimente locale.

Spectacolul beneficiaza de traducere in limba romana.
Biletele pot fi achiziţionate intr-unul din urmatoarele moduri: la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia, nr. 2) - Orar: Marti – Vineri: 10-15 si 17-19; Sambata: 10-15, precum si cu o ora inainte de inceperea spectacolelor, online pe paginile teatrulgerman.ro si biletmaster.ro. Interfaţa online ofera şi posibilitatea cumpararii şi tiparirii biletelor la calculatorul personal.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.