Nicolae Corneanu, jumatate de secol la Mitropolia Banatului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.03.2012 16:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În anul 2012, se împlinesc 50 de ani de când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în funcţia de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului pe Preasfinţitul dr. Nicolae Corneanu, Episcopul Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.

Duminică, 4 martie 1962, Nicolae Corneanu era instalat în catedrala mitropolitană din Timişoara, de către patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, în cadrul unor impresionante ceremonii, care marcau urcarea pe străvechiul tron vlădicesc de la Timişoara, al celui de al doilea mitropolit de la restaurarea Mitropoliei Banatului în vremurile moderne (1947).

La jumătate de secol de la întronizare, a fost tipărit un album omagial intitulat “O jumătate de veac de arhipăstorire ca Întâistătător al Mitropoliei Banatului, 4 martie 1962 – 4 martie 2012″ - apărut sub îngrijirea Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi prin osteneala slujitorilor cancelariei eparhiale.

 

Nicolae Mihail Corneanu s-a născut la 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, spune Wikipedia.

În perioada 1934-1942 a urmat liceul în Caransebeş. Între anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la Bucureşti. În aceeaşi perioadă a urmat cursurile Facultăţii de Filologie şi a celei de Litere. În 1949 şi-a sustinut teza de doctorat cu titlul „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”.

În anul 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeş. Între anii 1956-1958 a fost profesor de limbile greacă şi franceză la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, iar în 1959 conferenţiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat teologia simbolică şi limba greacă. A conferenţiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania şi la Fundaţia „Pro Oriente” din Viena.
Începând cu 1949 a activat în administraţia Mitropoliei Banatului ca secretar şi consilier. La 15 decembrie 1960 a fost ales episcop al Episcopiei Aradului. Pe 17 februarie 1962 a fost ales arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului. Înscăunarea a avut loc pe 4 martie 1962. Odată cu reînfiinţarea Episcopiei de Caransebeş în anul 1994, funcţia de episcop de Caransebeş a fost preluată de Emilian Birdaş. Interimar, a mai fost locţiitor de mitropolit al Ardealului (câteva luni în 1967) şi locţiitor de mitropolit al Olteniei (între 1967-1968).
La 4 martie 1990 l-a hirotonit ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei pe Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al BOR.
În şedinţa Sfântului Sinod al BOR din 20 mai 2011 acest for a decis retragerea dreptului de semnătură a mitropolitului şi delegarea atribuţiilor sale administrative către episcopul vicar Paisie Lugojanul. Această decizie nu a fost discutată în prealabil de Comisia Juridică a sinodului, aşa cum prevede statutul BOR, şi nici nu a fost cerută poziţia mitropolitului. Justificarea Patriarhiei este „Din respect pentru persoana venerabilă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului în vârstă de 88 de ani – care, din motive de sănătate, nu a mai participat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod - şi din responsabilitate pentru disciplina administrativă a eparhiilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat această hotărâre, având caracter temporar şi excepţional, pentru a se evita starea de confuzie de la centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei (dese reveniri la hotărâri luate în prealabil, polarizare între hotărârile luate şi aplicarea lor concretă, suprimarea autorităţii Consiliului Eparhial şi a Permanenţei Consiliului Eparhial, încercarea unor persoane de la Centrul Eparhial de a pune în contradicţie episcopul vicar cu chiriarhul locului derutând astfel clerul, credincioşii şi opinia publică”. Decizia a venit după ce episcopul vicar Paisie Lugojanul a fost implicat în lunile martie şi aprilie într-un conflict legat de vânzarea unui imobil fără acordul Parohiei Sf. Ilie-Fabric, drept pentru care a decis scoaterea la concurs a postului pe preotul paroh de acolo. Anterior episcopul vicar îl demisese pe parohul Mircea Cricovean, decizie anulată de mitropolitul Corneanu, care l-a repus în funcţie pe preotul paroh. Enoriaşii Parohiei Sf. Ilie sunt de partea mitropolitului şi îl susţin prin mitinguri şi scrisori adresate Patriarhului Daniel. Patriarhia însă îi îndeamnă la „calm şi rugăciune”.
În data de 19 iunie 2011 aproximativ 200 de credincioşi au protestat din nou faţă de decizia retragerii dreptului său de semnătură. Mitropolitul Corneanu a acordat un scurt interviu TVR, interviu în care a arătat că nădăjduieşte să depăşească neputinţele fizice din cauza cărora nu a putut participa la şedinţele Sf. Sinod.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.