Nicolae Robu da statui ecvestre la toata Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.07.2015 18:27 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Daca tot n-a reuşit sa faca nici o parcare supraetajata sau sa atraga o investiţie mai de doamne-ajuta in Timişoara, primarul Nicolae Robu nu renunţa la ideea statuilor ecvestre.
Aşa ca Consiliul Local va vota proiectul de hotarare privind realizarea a trei statui ecvestre in cinstea a trei personalitati istorice care au marcat viata culturala, economica si spirituala a orasului Timisoara: Printul Eugeniu de Savoya, Iancu de Hunedoara şi Paul Chinezu.

”Din respect, pretuire si credinta pentru istoria neamului avand datoria sacra de a transmite generatiilor viitoare zestrea atat de bogata in evenimente istorice a Banatului”, Nicolae Robu propune realizarea celor trei statui ecvestre:
1. Printul Eugeniu de Savoya - Ziua de 18 octombrie 1716 - dubla insemnatate: data nasterii Printului Eugeniu de Savoya si intrarea triumfala in cetatatea Timisoarei, eliberand-o dupa 164 de ani de sub stapanirea otomana. In calitate de Presedinte al Consiliului Aulic de Razboi, realizeaza integrarea noii provincii in statul imperial, indrumand nemijlocit elaborarea celui dintai document referitor la statutul Banatului in cadrul monarhiei habsburgice (asa-numitul Einrichtungswerk), ulterior, Timisoara cunoscand o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oras al premierelor.
2. Iancu de Hunedoara - o personalitate dominanta a istoriei romanesti din veacul al XVlea, voievod al Transilvaniei in 1441 si comite al Timisoarei care intre 1441-1447- dispune edificarea unui nou castel pe ruinele vechiului palat-castel regal din secolul al XIV-lea grav avariat de cutremur (construit in timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou) Castelul Huniade - astazi Muzeul Banatului. Acesta a servit drept reşedinţa nobiliara pentru toţi regii care pana in 1552 au poposit la Timişoara, iar in perioada ocupaţiei otomane (1552-1716) a servit drept reşedinţa a beglerbegilor Paşalacului de Timişoara.
Concepţia strategica moderna a lui Iancu l-a ajutat sa-l infranga pe sultanul Mahomed al II-lea, in ciuda raportului de forţe defavorabil creştinilor şi sa obţina cea mai mare victorie de pana atunci a creştinataţii impotriva turcilor, acesta aducandu-i omagiul sau: „Cu toate ca a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am intristat, pentru ca lumea nu a mai cunoscut niciodata un asemenea om”.
Drept omagiu, papa Calixt al III-lea elogiaza victoria obţinuta de Iancu de Hunedoara ca fiind „cel mai fericit moment al vieţii sale” şi a ordonat ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa, de atunci incoace, sa fie trase in fiecare amiaza, ca o chemare zilnica a credincioşilor la ruga pentru apararea oraşului.
3. Paul Chinezu - unul dintre eroii legendari ai Banatului - In anul 1478 , este numit comite de Timiş şi capitan general al armatei regatului Ungariei, atat ca urmare a dorinţei de a lupta impotriva turcilor, cat şi pentru a intari sistemul defensiv dunarean, tot mai slabit in urma atacurilor otomane din ce in ce mai dese. In cei 16 ani in care a ocupat aceasta funcţie, a consolidat atat potenţialul economic al Banatului, cat şi importanţa militara a regiunii. A caştigat numeroase batalii impotriva turcilor starnind groaza in randul acestora ca urmare a torturilor cumplite la care prizonierii musulmani erau supuşi in pivniţele castelului din Timişoara, aducand Banatului o perioada de linişte.

Primaria Timisoara va demara, astfel, procedurile pentru amplasarea monumentelor de for public, care se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare privind urbanismul, autorizarea executarii lucrarilor de constructie, cat si avizul emis de Ministerul Culturii si Cultelor privind conceptia artistica.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.