NICU COVACI, Phoenixul din TIMISOARA, la 70 de ani!… VIDEO

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.04.2017 08:04 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Pictor şi sculptor, cum se recomanda mai nou, Nicolae ”Nicu” Covaci s-a nascut la 19 aprilie 1947, la Timişoara.
Compozitor, cantareţ, chitarist, cunoscut mai ales ca fondator şi lider al formaţiei Phoenix, Nicu Covaci a fost singurul copil al unei croitorese, Tamara, originara din Basarabia şi al unui banaţean de langa graniţa cu Serbia.
Nicu Covaci a crescut fara tata pana la varsta de vreo 11 ani, acesta fiind deţinut politic la Canalul Dunare-Marea Neagra timp de vreo 10 ani.
A parasit Romania in 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai intai in Olanda, apoi in Germania şi, intr-un final, in Spania, unde locuieşte şi in prezent, la Moraira.

Phoenix a fost infiinţata in 1962, la Timişoara, deschizatoare de drumuri, a dat naştere subgenului rock numit etno rock, inspirat din folclorul romanesc.
Prima compoziţie proprie a fost piesa „Ştiu ca ma iubeşti şi tu”, inregistrata la radio in 1964.
Din anul urmator, dateaza alte doua inregistrari („Bun e vinul ghiurghiuliu” şi „Padure, padure”), care erau şi primele melodii din rockul romanesc inspirate din folclor.
Imediat dupa plecarea lui Moni Bordeianu in S.U.A., Phoenix a fost interzisa pentru mai bine de un an.
Apoi, turneul din decembrie 1970 – ianuarie 1971 a fost incununat de succes. Şi aşa a inceput legenda…

In noaptea de 1 spre 2 iunie 1977, camionul cu formaţia ascunsa in boxe paraseşte ţara prin vama de la Porţile de Fier.
Dupa mai multe ore de stat in vama, in timpul carora camionul este percheziţionat de catre graniceri, Nicu Covaci, care emigrase legal in Olanda cu un an inainte, reuşeşte sa-i scoata clandestin din Romania, trecand in Iugoslavia.
Mircea Baniciu, ramas in ţara, scoate cateva discuri folk („Mircea Baniciu” – 1980, „Tristeţi provinciale” – 1981, „Ploaia” – 1984, „Secunda 1” – 1989, „Secunda 2” – 1992) apreciate de public.
In concerte canta totodata şi hiturile mai vechi (Andri Popa, Mugur de fluier, Mica Ţiganiada etc.), pastrand vie astfel legenda Phoenix in randul noilor generaţii din Romania.

In primele zile ale lui ianuarie 1990, Nicu Covaci se reintoarce cu trenul in Romania, reuşind sa apara in prima ediţie de dupa Revoluţie a emisiunii „Meridianele cantecului”, prezentata de Octavian Ursulescu la TVRL.
In 1991, casa de discuri „Electrecord” a scos un disc, intitulat „Remember Phoenix” (titlul de pe eticheta discului difera: „Negru Voda”), ce cuprindea mai multe piese ale formaţiei de pe discurile din 1968, 1969, 1972 şi 1973.
Pe data de 12 noiembrie 2007, Nicu Covaci, Florin Bordeianu, Josef Kappl, Manfred Neumann, Bogdan Bradu, Ionuţ Contraş şi Cristi Gram au fost decoraţi de catre preşedintele Traian Basescu cu Meritul cultural in grad de cavaler, in vreme ce Ovidiu Lipan Ţandarica, avand deja aceasta distincţie, a fost inaintat la gradul de ofiţer.

Nicu Covaci, intr-un interviu, a marturisit: Tot ce mi-am propus in viaţa am reuşit! Dar ce preţ am platit...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.