NINGE la MUNTE. Dar tot ramane PREA CALD pentru NOIEMBRIE. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.11.2017 15:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Administraţia Naţionala de Meteorologie a emis o INFORMARE METEOROLOGICA privind ninsori moderate cantitativ şi intensificari ale vantului la munte, lapoviţa şi ninsori in nord-vest şi centru.

In intervalul 21 noiembrie, ora 03 – 22 noiembrie, ora 18, la munte va ninge moderat cantitativ şi local se va depune un strat mai consistent de zapada, iar vantul va avea intensificari temporare, cu viteze mai mari pe creste, unde vor fi rafale de peste 60...80 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberand zapada.
In nord-vestul şi centrul ţarii vor predomina ninsorile, in general slabe cantitativ, cu precadere in cursul zilei de marţi (21 noiembrie) şi in noaptea de marţi spre miercuri (21/22 noiembrie).

La munte, in special la altitudini de peste 1700 m, vantul va avea intensificari in dupa-amiaza zilei de luni (20 noiembrie) şi in prima parte a nopţii de luni spre marţi (20/21 noiembrie), cu rafale de peste 90...100 km/h.

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 20 NOIEMBRIE – 03 DECEMBRIE 2017

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Valorile de temperatura vor fi apropiate de normele perioadei la inceputul intervalului de prognoza, cand se vor inregistra medii termice regionale in jurul a 7 grade ziua şi 0 grade noaptea apoi se va incalzi apoi uşor şi treptat. Astfel, intre 23 şi 26 noiembrie vremea va deveni calda, cu temperaturi diurne de 13...14 grade şi nocturne de aproximativ 4 grade. In
jurul datei de 27 noiembrie regimul termic va marca o scadere uşoara şi se va caracteriza printr-o medie a temperaturilor maxime de 9....10 grade şi a celor minime de 2...4 grade.
Vor fi precipitaţii, in general slabe cantitativ, in primele trei zile ale intervalului şi din nou, aproape zilnic, dupa data de 26 noiembrie, cu o probabilitate mai mare de a se semnala e spaţii mai extinse in intervalul 29 noiembrie – 3 decembrie.
CRISANA
La inceputul intervalului de prognoza regimul termic va fi caracterizat de valori ale temperaturilor maxime de 4...6 grade şi minime in jurul a 0 grade, in medie regionala. Apoi,vremea se va incalzi, iar intre 23 şi 26 noiembrie vor fi valori diurne de aproximativ 12 grade şi nocturne de 4 grade. Pe 27 noiembrie regimul termic va marca o uşoara scadere, astfel incat pana pe 30 noiembrie, media maximelor va fi de 10...12 grade, iar a minimelor de 3...4 grade, cu o noua tendinţa de scadere, cu alte 2...3 grade, in primele zile ale lunii decembrie.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare in primele zile ale intervalului, dar mai ales pe 21 noiembrie cand acestea se pot semnala pe arii mai extinse. Ulterior, precipitaţii la nivel local se vor semnala temporar dupa data de 26 noiembrie pana la sfarşitul perioadei de prognoza, acestea urmand a fi mai frecvente in perioada 29 noiembrie – 3 decembrie.
TRANSILVANIA
In primele trei zile de prognoza media temperaturilor diurne va fi de aproximativ 4 grade, in timp ce a celor nocturne se va situa intre -3 şi -1 grad. Pe 23 noiembrie insa, vremea se va incalzi uşor şi ulterior acestei date nu vor mai fi variaţii termice semnificative, iar pana la sfarşitul lunii se vor inregistra valori de 8...10 grade, ziua şi 0...1 grad, noaptea. O tendinţa de uşoara scadere se va resimţi abia in primele zile ale lunii decembrie, cand valorile medii regionale diurne vor scadea cu 2...3 grade, iar cele nocturne se vor menţine in jurul a 0 grade.
Precipitaţii slabe cantitativ se vor consemna indeosebi la inceputul intervalului şi aproape zilnic, in cea de a doua saptamana a prognozei, dar numai in jurul datei de 21 noiembrie acestea vor fi pe arii mai extinse şi din nou in perioada 29 noiembrie – 3 decembrie.
MARAMURES
Temperaturile diurne la inceputul primei saptamani de prognoza vor fi, in medie, de 3...4 grade, apoi vor creşte spre 9...10 grade in intervalul 22 - 26 noiembrie. A doua saptamana de prognoza va fi carcaterizata de un regim termic mai constant, concretizat prin valori de 8...9 grade ziua, in scadere spre 6 grade la inceputul lunii decembrie. Temperaturile nocturne vor fi de -3...-1 grad la inceputul intervalului, iar apoi se vor incadra, in medie, intre 1 şi 3 grade.
Vor fi precipitaţii pana la jumatatea primei saptamani de prognoza, iar ulterior probabilitatea pentru astfel de fenomene va creşte dupa data de 26 noiembrie.
MOLDOVA
Pana in data de 22 noiembrie, temperatura aerului va marca o scadere uşoara, dar valorile se vor menţine apropiate de cele normale pentru ultima decada a lunii noiembrie, Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 5...8 grade şi a celor minime de -2...0 grade.
Apoi vremea se va incalzi şi intre 23 şi 26 noiembrie, valorile diurne vor oscila, in medie, intre 7 şi 10 grade, iar cele nocturne intre 0 şi 2 grade. Dupa data de 26 noiembrie, valorile  termice vor fi din nou in uşoara scadere, dar variaţiile pana la sfarşitul intervalului de prognoza vor fi nesemnificative. Vor fi medii regionale ale maximelor de 7...8 grade şi ale minimelor de 1...2 grade.
Temporar vor fi precipitaţii slabe in primele zile de prognoza, iar pana la sfarşitul primei saptamani, condiţiile de apariţie a acestora vor fi reduse. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi in creştere dupa data de 26 noiembrie.
DOBROGEA
Temperaturile diurne la inceputul primei saptamani de prognoza vor fi, in medie, de 7...8 grade, apoi vor creşte, iar in intervalul 23-26 noiembrie, media acestora va fi de 9...11 grade.
A doua saptamana de prognoza va fi carcaterizata de un regim termic fara variaţii semnificative, iar valorile diurne vor fi, in medie, tot de 9...11 grade. Temperaturile nocturne vor fi de 2...4 grade la inceputul intervalului, iar apoi se vor incadra, in medie, intre 4 şi 6 grade.
Vor fi precipitaţii slabe in primele zile de prognoza, iar ulterior, probabilitatea pentru astfel de fenomene va creşte dupa data de 27 noiembrie.
MUNTENIA
Valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei la inceputul intervalului de anticipaţie şi se vor inregistra medii ale maximelor in jurul a 8 grade şi ale minimelor de -1...1 grad. Apoi, vremea se va incalzi uşor şi treptat şi astfel, intre 23 şi 26 noiembrie valorile
diurne vor fi, in medie, de 11...12 grade, iar cele nocturne de 1...2 grade. Dupa data de 27 noiembrie regimul termic se va carcateriza printr-o medie a temperaturilor maxime de 9....10 grade şi a celor minime de 2...3 grade.
Vor fi precipitaţii slabe in primele zile ale intervalului şi din nou, aproape zilnic, dupa data de 26 noiembrie.
OLTENIA
Temperatura aerului va fi apropiata de normalul perioadei in primele doua zile ale intervalului de prognoza, astfel ca, in medie, valorile diurne se vor situa in jurul a 8 grade, iar cele nocturne vor oscila de la -1 la 2 grade. Apoi, vremea se va incalzi uşor şi treptat şi astfel,
intre 22 şi 26 noiembrie vremea va deveni calda, cu temperaturi diurne de 10...13 grade şi nocturne de 1...3 grade. In cea de-a doua saptamana, regimul termic se va caracteriza printro medie a temperaturilor maxime de 9....10 grade şi a celor minime de 2...3 grade.
Vor fi precpitaţii slabe, la inceputul primei saptamani, iar probabilitatea de apariţie a acestora va fi in creştere dupa data de 26 noiembrie.
LA MUNTE
La inceputul primei saptamani, valorile termice diurne vor fi, in medie, de -4...-2 grade, iar cele nocturne in jurul a -8 grade. In intervalul 22-25 noiembrie va fi o creştere a temperaturii aerului pana la medii ale maximelor de 4...5 grade şi ale minimelor de -2...-1
grad. In cea de-a doua saptamana variaţiile termice nu vor fi semnificative, media regionala a valorilor diurne va fi de 2...4 grade, iar a celor nocturne de -3...-2 grade.
Vor fi precipitaţii mai ales in primele zile ale intervalului şi dupa data de 26 noiembrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.