Noaptea filmelor de Cannes la Filarmonica

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.10.2013 17:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Filmele de Cannes vin pentru prima data la Timişoara, sambata, 2 noiembrie, la Filarmonica Banatul, intr-un maraton special la care va lua parte şi Amat Escalante, cineastul mexican distins anul acesta cu premiul de regie la Cannes pentru Heli.
Regizorul va raspunde intrebarilor publicului dupa proiecţia filmului sau, care va incepe la 19.30.
Noaptea filmelor de Cannes include trei dintre cele mai aşteptate producţii ale anului: La vie d’ Adèle: Chapitres 1 & 2, premiat cu Palme d’Or, Heli, recompensat pentru regie, şi Only God Forgives, cu Ryan Gosling.

Heli, un film cu o imagine impresionanta şi cu scene de violenţa extrema, a şocat audienţa de la Cannes. Mexicul de azi, o ţara a contrastelor şi paradoxurilor, e un camp de lupta pe care cad victime familii intregi - 70.000 de oameni prinşi in razboaiele duse de mafia drogurilor au murit in ultimii şapte ani. In Heli, decizia unui tanar cadet de a fura drogurile confiscate de superiorii sai din poliţie „oficial distruse” are consecinţe dramatice asupra unei intregi familii.
Amat Escalante (34 de ani) a parasit şcoala la 15 ani şi a intrat in lumea filmului invaţand pe cont propriu. A trait in Barcelona, Los Angeles, Austin, iar acum locuieşte in Guanajuato (Mexic) şi a fost asistent de regie al renumitului regizor mexican Carlos Reygadas. Celelalte doua lungmetraje ale sale, Sangre (2005) şi Los Bastardos (2008), au fost premiate in numeroase festivaluri.

De la 22.30, timişorenii au ocazia sa vizioneze, in avanpremiera, La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2/ Adèle: Capitolele 1 & 2, distins cu Palme d’Or şi Premiul criticii – FIPRESCI. A fost filmul favorit al juriului prezidat de Steven Spielberg, din care a facut parte şi Cristian Mungiu. Filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) şi Emma (Léa Seydoux), doua adolescente care descopera impreuna iubirea, dorinţa şi suferinţa. Fenomenala performanţa a celor doua actriţe a fost premiata cu doua trofee Palme d’Or, pe langa cel oferit filmului, o excepţie in istoria festivalului.

Dupa miezul nopţii, de la 01.50, cinefilii se vor delecta cu mult-aşteptatul Only God Forgives, continuarea celebrului Drive, cu Ryan Gosling in rolul principal. Noua producţie a lui Nicolas Winding Refn este un western modern, ultraviolent, pe fundalul unui oraş decazut – Bangkok. Ryan Gosling are rolul unui barbat enigmatic implicat in mafia drogurilor, avand ca paravan un club de box thailandez. Cand fratele lui e ucis, mama sa (Kristin Scott Thomas), şefa unei vaste reţele mafiote,  il constrange sa-i razbune moartea. I se pune in cale un poliţist (Vithaya Pansringarm) care nu pare sa acţioneze dupa legile obişnuite, ci dupa propriile judecaţi.

Filmele vor rula in sala Filarmonicii Banatul. Biletul va costa 10 lei toata noaptea si poate fi cumparat de la casieria Filarmonicii incepand de luni, 28.10.2013.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.