Noul Casablanca din Banat

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 05.06.2013 17:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Zilele urmatoare se asteapta o numeroasa delegatie a municipalitatii capitalei germane.
A ajuns pana la Berlin stirea cu minunatul bulevard cu palmieri din Timisoara.
Oare intamplator aceasta artera poarta numele unui mare liberal (Ionel  Bratianu pe nume, pentru numerosii membrii PNL care nu au auzit de dansul).
Dar ce cauta edilii teutoni pe strada noastra?
Faima batranului bulevard "Unter den Linden” ("pe sub tei”) a inceput sa paleasca pe langa renumele aleii cu palmieri, asa ca nu strica o constructiva schimbare de experienta ca pe vremea defunctelor RSR-RDG.
Savantii sovietici cauta urmasi ai celebrului Иван Владимирович Мичурин (Ivan Vladimirovici Miciurin) si vor inainta o propunere de colaborare pentru obtinerea de hibrizi altoiti de palmier cu corcodus.
Rachia obtinuta va bulversa piata rusa, destul de avida de votca, prin pretul mult mai acceptabil decat cel al Stalinskaya Premium Vodka.
Presedentia Festivalului international de film de la Cannes se gandeste destul de serios daca mai are rost sa pastreze numele de Palme d'Or (nu palma de aur, cum ar crede unii consilieri locali timisoreni), sau ar trebui sa plateasca municipalitatii timisorene dreptul de a folosi numele de Palme de Banat, alias Palmieru Banatan, un fel de Rachita Rosioara pe stil nou.
Politia Rutiera locala este exasperata si nu mai stie cum sa dirijeze deplasare haotica de sub pomii tropicali.
Se va ajunge sa cerem intariri de vajnici militieni de circulatie de la malul marii sau chiar din strainatate ca acolo oricum s-au uscat palmierii.
In Timisoara, in cateva ore a crescut exponential traficul rutier pe strada cu copaci exotici.
Mii sau chiar zeci de mii de autoturisme polueaza aerul din centru.
Toata lumea vrea sa vada minuntii copaci.
De la o masura, ce s-a vrut ecologica am ajuns a avem o mare cantitate de noxe in centru, de stau sa crape senzorii uniunii europene.
Agentiile de turism, pana mai ieri, faceau bani frumosi de pe spatele turistilor mioritici care voiau sa vada palmierii maghrebieni.
Cererea a scazut brusc.
Ce rost mai are sa mergi pana in nordul Africii, daca ai si acasa acelasi lucru, basca si hardaul frumos de plastic de la baza pomului.
Nici macar celebrele Nisa, Monte Carlo, San Tropez sau Cannes nu mai atrag miliardarii de aiurea care ar fi vrut sa se plimbe pe celebrele Promenade de la Croisette.
E mult mai elegant si de bon ton sa te spatiresti pe sub palmierii banateni.

Joska Katz

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.