NU ARDETI vegetatia uscata fara AVIZ. ORGANELE STATULUI sunt cu ochii pe voi!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.03.2017 16:01 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

GNM CJ Timiş va lua masuri impotriva proprietarilor/administratorilor de terenuri pe care se incendiaza vegetaţia uscata.

Odata cu incalzirea vremii, in judeţul Timiş au fost semnalate frecvent situaţii de incendieri neautorizate de vegetaţie uscata, in scopul curaţarii terenurilor, fara a lua in calcul impactul negativ semnificativ asupra mediului (sol, aer, biodiversitate) şi disconfortului produs populaţiei din zona.

Pentru evitarea pagubelor produse de arderile necontrolate, sau de incendiile produse din surse accidentale, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş face un apel catre cetateni sa nu intreprinda actiuni care pot provoca incendii, cum ar fi arderea miristilor, a vegetatiei uscate sau aprinderea altor materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au in proprietate si sa respecte interdictiile privind focul deschis.

Garda Naţionala de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş reaminteşte cetaţenilor faptul ca incalcarea obligaţiei legale a  proprietarilor şi deţinatorilor de terenuri cu titlu sau fara titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufarişurile sau vegetaţia ierboasa, fara acceptul autoritaţii competente pentru protecţia mediului şi fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţa, constituie contravenţii şi se sancţioneaza cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON), pentru persoane juridice, in conformitate cu prevederile Legii mediului (OUG nr.195/2005 cu modificarile şi completarile ulterioare).

GNM CJ Timiş va efectua controale in judeţ şi va colabora in acest sens şi cu ISU Banat, APIA Timiş şi organele administraţiei publice locale, in vederea identificarii proprietarilor de teren şi aplicarea masurilor legale ce se impun, potrivit legii.

Peste 200 de incendii au mistuit, in ultimele 7 zile, sute de hectare de vegetaţie uscata din judeţul Timiş. In cadrul ISU Timiş a fost activata grupa operativa din cauza numeroaselor solicitari.
Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile şi deşeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale insemnate sau chiar pierderi de vieţi omeneşti.
Conditiile de vant si nerespectarea masurilor obligatorii de protectie constituie elemente care intretin si favorizeaza propagarea focului.
Inaintea demararii acestei activitaţi este obligatorie obtinerea Acceptului de la Agentia pentru Protectia Mediului si a Permisului de lucru cu focul de la Primarie.
Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Timiş reaminteste cetatenilor urmatoarele masuri de prevenire:
• Utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa;
• Realizarea arderii doar in locuri special amenajate, cu respectarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
• Supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului, dupa terminarea activitatii;
• Utilizarea focului deschis la distante mai mici de 40 m fata de locurile cu pericol de explozie (gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m fata de materiale sau substante combustibile (lemn, hartie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisa;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de indata a focului (rezervor cu apa, galeti, lopata, sapa, cazma), atunci cand acesta scapa de sub control;
• Responsabilizarea adultilor in ceea ce priveste jocul copiilor cu focul si accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumanari, lampi cu gaz etc).
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscata atrage dupa sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse intre 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv intre 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice.
Cei care dau foc vegetaţiei uscate nu mai primesc bani de la APIA, in acest sens avem semnat un protocol cu APIA prin care ii informam despre incendiile de vegetaţie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.