Nu aveti capacitatea sa faceti o tara ca afara, dar nici nu lasati pe altii sa va invete

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.10.2015 20:50 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Scrisoare deschisa a prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universitaţii de Vest din Timişoara

Cat veţi mai continua sa ignoraţi diaspora? Nu aveţi capacitatea sa faceţi o ţara ca afara, dar nici nu lasaţi pe alţii sa va inveţe

Doresc sa menţionez ca randurile acestea nu se adreseaza unei anumite culori politice şi nici nu are drept ţinta un anumit personaj. Nemulţumirea mea se indrepta spre decidentul roman care in 25 de ani nu a facut decat sa incalzeasca un scaun şi sa fie platit pentru a raspunde la telefon cu „Da, şefu’…”. Va recunoaşteţi voi, aceia la care ma refer, in aceste randuri.
    Ne aflam la aproape un an din momentul in care diaspora romaneasca a facut o noua revoluţie, una prin care ne-a aratat drumul pe care trebuie sa-l urmam. Insa, mai important decat orice, ne-a aratat ca traieşte, este activa şi ii pasa de ceea ce se intampla in ţara. Acela era momentul in care decidentul de care vorbeam mai sus trebuia sa sara din scaun şi sa iniţieze proiecte prin care statul roman sa beneficieze de o bogaţie imensa aflata dincolo de graniţe, diaspora noastra.
    Zilele trecute am organizat, la Bruxelles, o reuniune de relaţionare intre reprezentanţii Universitaţii de Vest din Timişoara şi absolvenţii sai care lucreaza in instituţiile europene, cu scopul de a ne intari prezenţa in mijlocul forurilor de nivel comunitar, prima iniţiativa de acest fel in randul universitaţilor romaneşti. De asemenea, Universitatea a fost prima instituţie de invaţamant superior din Romania care a instituit o reprezentare permanenta la Parlamentul European, la inceputul acestui an. Aş fi preferat sa nu fim primii sau singurii din ţara cu o asemenea strategie. Spun asta in contextul in care ar trebui sa trecem peste acea concepţie care ii pune gand rau „caprei vecinului”. Suntem mai caştigaţi daca vecinul nostru este unul puternic şi poate dezvolta intreaga comunitate in jurul lui. Ne-ar fi tuturor mai bine şi am activa intr-un sistem mai sanatos daca importanţa diasporei ar fi conştientizata la scara larga.
    Am aflat de la absolvenţii noştri din inima Europei ca se simt uitaţi de ţara, ca ideile lor nu razbat mai departe de cercurile obişnuite. Nici nu ar avea cum, din moment ce mulţi dintre decidenţii noştri sunt blocaţi intr-o gandire invechita, cum ca pe ei nu-i invaţa nimeni sa-şi faca meseria. O gandire mai nociva, greu de crezut ca exista. Avem mereu ceva nou de invaţat sau de corectat. Statele occidentale au realizat acest lucru şi recunosc resursa imensa a cetaţenilor de peste graniţa. Este greşit sa consideram diaspora doar ca pe o sursa imediata de echilibrare a bugetului. Beneficiile pe termen lung se vad numai daca reuşim sa o implicam activ in proiectele noastre.
    Aflam despre romani ca sunt aleşi in parlamente ale ţarilor UE, in consilii regionale şi locale sau in instituţii naţionale şi internaţionale de importanţa majora. Aceştia trebuie implicaţi direct in jurul unor proiecte comune, fiecare pe domeniile de competenţa. Un prim pas inainte ar fi formarea de compartimente specializate, in toate ministerele, consiliile judeţene şi locale, care sa aiba ca scop identificarea romanilor de peste graniţa, poziţiile lor in diferite foruri decizionale şi modul in care aceştia ar putea contribui la crearea unor noi proiecte comune sau la indeplinirea obiectivelor noastre ca ţara, fie ca vorbim de educaţie, infrastructura, sanatate, justiţie sau alte domenii.
Putem spune cu o oarecare siguranţa ca nu ii vom repatria prea curand, iar ţara nu are momentan capacitatea sa-şi menţina tinerii acasa. Propun ca statul sa valorifice aceasta resursa de acolo de unde ea se afla, dar pentru un asemenea demers trebuie sa ştim şi sa ne dorim mai mult decat „Da, şefu’…”.

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea
Rectorul Universitaţii de Vest din Timişoara

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.