O baba comunista va asteapta... la Teatrul Maghiar

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.04.2014 17:21 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Csoma Judit va juca spectacolul-eveniment ”Sint o baba comunista”, o adaptare originala a romanului omonim al scriitorului Dan Lungu, in 10 aprilie 2014, de la ora  18 si de la ora 20, in Sala Studio a Teatrului Maghiar “Csiky Gergely” din Timisoara.

Productie a Teatrului “Katona Jozsef” din Budapesta, one-woman-show-ul ”Sint o baba comunista” da o perspectiva  originala, subiectiva, autoironica, pigmentata cu amintiri, bancuri politice si nostalgii, vremurilor cu gust de ”adidasi de porc”.
Pensionara in halat de nailon, care rememoreaza, in anii 90, la persoana intai, cu seninatate, propria-i ”epoca de aur”, devine un simbol al unei intregi generatii care ”a mancat salam cu soia”.
Caci oricat de frumoase ar fi amintirile, accentul cade mereu pe lucrurile nespuse.

Laureata a prestigiosului premiul „Jászai Mari” si a celor mai importante distinctii ale scenei maghiare, actrita Csoma Judit s-a nascut la Cluj - Napoca si, dupa absolvirea facultatii, si-a inceput cariera artistica  la Teatrul Maghiar de Stat din Oradea.  
A trait sub regimul comunist si nici o ”realizare” a ”Epocii de Aur” nu ii este straina: cozile la alimente, gustul salamului de soia, penele de curent si programul TV de doua ore  sunt parte din trecutul si biografia ei.
In 1980, Teatrul „Csokonai” i-a oferit un contract actritei, devenind in scurt timp o celebritate a scenei din Ungaria.
Cariera ei fulminanta pe scenele maghiare a fost propulsata, in anii `90, cand a jucat rolul principal in spectacolul Un tramvai numit dorinta, montat  de faimosul regizor Szász János la Teatrul „Móricz Zsigmond” din Nyíregyháza.
De atunci, Csoma Judit este elogiata pentru rolurile ei memorabile in film si teatru.
Artista revine insa des si cu drag in tara natala, vorbeste cu evidenta placere si farmec limba romana, iar in aceasta stagiune joaca rolul Mag din spectacolul ”Regina frumusetii din Leenane”, in regia lui Upor László, pe scena Teatrului Maghiar din Timisoara.

La Timisoara, Sint o baba comunista va fi tradus in limba romana, iar biletele, cu pretul de 10 lei (pentru elevi, studenti si pensionari, 5 lei) s-au pus in vanzare la casa de bilete a Teatrului, deschis de luni pana vineri intre orele 16:00 si 19:00, si cu o ora inainte de inceperea spectacolelor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.