O fresca a ultimilor 300 de ani de istorie a Banatului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.05.2016 17:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Un volum monumental, care are peste 700 de pagini, o fresca a ultimilor 300 de ani de istorie a Banatului, realizata pe parcursul a zece ani de documentare si munca asidua a istoricilor care au participat la realizarea cartii, sub coordonarea prof. univ. dr. Victor Neumann.

Prezent la lansare a fost si fostul şef al TVR şi istoricul Razvan Theodorescu, care a aplaudat aparitia celei de-a doua editii a volumului si a anuntat, in premiera, la evenimentul care a avut loc in Aula Magna a Universitatii de Vest si care a reunit cateva sute de participanti, ca va nominaliza “Istoria Banatului” la premiile Academiei Romane.

“Vreau sa propun aceasta a doua editie pentru un premiu al Academiei. Acest volum reprezinta mirabila intalnire dintre Est si Vest. Conceptul de istorie regionala, care astazi face furori in Europa, dar acum 30 de ani era condamnat, as spune ca are un suport democratic si foarte actual. Ne place sau nu ne place, viitorul este al Europei Regiunilor. S-a vorbit de pasivismul banatean, comparativ cu efervescenta transilvaneana, dar eu l-as numi, mai degraba, un anumit tip de intelepciune austriaca. Stau si ma intreb daca aceasta pasivitate nu vine, de fapt, dintr-o intelepciune greu de inteles pentru alte regiuni. Aceasta deosebire dintre Transilvania si Banat nu ne lezeaza cu nimic, ci, din contra, pune in valoare particularitatile fiecareia dintre regiuni”, a spus Theodorescu.

Victor Neumann le-a multumit celor care au contribuit la realizarea acestui volum tiparit la Editura Academiei, istorici din Romania, Serbia si Ungaria: “In urma cu 10 ani aveam primele intalniri academici in jurul acestei teme si am decis atunci ca este important sa scriem o istorie a regiunii. Aceasta istorie a regiunii nu este in detrimentul istoriei generale, ci, dimpotriva, vine sa o completeze. E nevoie, in aceeasi masura, si de o istorie a Olteniei, a Bucovinei, a Transilvaniei s.a.m.d.”...

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.