O ploaie care a paralizat orasul european Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.05.2014 16:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In cursul nopţii de 14 spre 15.05.2014, la nivelul municipiului Timisoara, in urma inregistrarii de precipitaţii abundente care au depasit 50 l/mp, in seara de 14.05.2014, la ora 23.10,, au fost inregistrate 56 solicitari la care s-a intervenit punctual, in funcţie de natura urgenţei si de disponibilitatea forţelor.
Cele mai afectate zone sunt partea de nord si de est a Timisoarei, precum si zona centrului istoric, unde au fost inregistrate cele mai multe subsoluri inundate.

Un prim bilanţ al intervenţiilor se prezinta astfel:
• Viaductul Popa Sapca, viaductul Gheorghe Lazar si pasajul Jiul sunt inundate si impracticabile, blocand circulaţia rutiera;
• 2 persoane blocate in masini, in zone inundate;
• 1 strada surpata pe Calea Buziasului din municipiul Timisoara, intr-o zona cu santier in lucru;
• 14 drumuri inundate, impracticabile;
• 23 de subsoluri inundate la blocuri de locuit si case particulare;
• 1 mansarda inundata la un bloc de locuit;
• inundaţii la spitalul de copii ,,Louis Ţurcanu”, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara si la Spitalul de Oncologie Timisoara
• 2 centre comerciale inundate.

Pentru a interveni operativ, pompierii militari si-au suplimentat forţele chemand in sprijin cadre din turele libere si colegi de la Detasamentul de Pompieri Lugoj si Staţia de Pompieri Buzias.
Astfel, in municipiul Timisoara acţioneaza 82 pompieri profesionisti cu 24 utilaje de intervenţie (autospeciale, motopompe si electropompe).
In paralel, pompierii voluntari din cadrul SALVO Timisoara intervin punctual, in zonele mai puţin afectate, iar reprezentanţii Aquatim acţioneaza pentru scoaterea apei din subsolurile inundate.
Serviciul de Poliţie Rutiera Timis dispune de un numar de 12 echipaje in teren, care intervin pentru decongestionarea traficului in zonele blocate.
La nevoie, in sprijinul pompierilor militari vor veni si cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timis si ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontiera Timis, care dispun de mijloace de transport persoane, paturi si pelerine de ploaie, lopeţi si tarnacoape.
Autoritaţile locale acţioneaza in comun pentru soluţionarea promta si eficienta a situaţiilor provocate de inundţiile din municipiul Timisoara, in data de 15.05.2014, pana la ora 02.00, nefiind inregistrate victime si nefiind necesara evacuarea din locuinţe a persoanelor.

###

Daca in cursul nopii de 14 spre 15 mai s-a intervenit in aproximativ 60 situaţii de urgenţa provocate de inundaţii, in cursul zilei de 15 mai s-au inregistrat 22 solicitari.
In total, in ultimele 12 ore peste 100 de pompieri militari au intervenit in fora cu utilaje si materiale pentru a se reintra in starea de normalitate.
Cele mai afectate zone au fost partea de nord si de est a Timisoarei, precum si zona centrului istoric, unde au fost inregistrate cele mai multe subsoluri inundate.
Pompierii au intervenit cu motopompele pentru a face practicabile viaductulele Popa Sapca, Gheorghe Lazar si Jiul, au evacuat apa de pe 14 drumuri inundate, din subsolurile unor spitale, centre comerciale, gradinie si locuine ale cetaţenilor.
In cursul zilei, acţiunile pompierilor au continuat, probleme fiind semnalate si in apropiere de municipiul Timisoara, in localitaile Dumbraviţa si Utvin.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.