O poveste cu amazoane la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.12.2013 17:11 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Joi, 12 decembrie, la ora 17, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timisoara, va avea loc lansarea celui mai nou volum semnat de Adriana Babeti, Amazoanele. O poveste, aparut in colectia „Plural M” a Editurii Polirom, disponibil si in editie digitala.
Alaturi de autoare, vor lua cuvantul şi Otilia Hedesan, Mircea Mihaies, Dana Percec si Gabriela Glavan.
Cu o bibliografie impresionanta, Amazoanele. O poveste reprezinta o incursiune exhaustiva in lumea femeilor razboinice, o calatorie virtuala ce porneste din Antichitate si ajunge pina in secolul XXI.
Printre „protagonistele” acestei povesti fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar si Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnisoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo si Lisbeth Salander.
Femei de stirpe zeiasca, dupa unii, fiinte cit se poate de pamintene, dupa altii, amazoanele se regasesc in opere istorice, literare sau artistice din toate epocile. Prezente la Diodor din Sicilia si Strabon, ele i-au inspirat deopotriva de Stendhal, Balzac sau Barbey d’Aurevilly, iar in epoca moderna au devenit eroine de film si benzi desenate.
De-a lungul acestei calatorii, se poate afla astfel ce semnificatii au atribuit istoricii cuvintului „amazoana”, in ce regiuni se crede ca ar fi trait si luptat aceste femei, cum le-au infatisat scriitorii, pictorii sau cineastii.
Adriana Babeti, critic literar si unul dintre cei mai importanti eseisti romani contemporani, este profesor de literatura comparata la Universitatea de Vest din Timisoara si redactor la revista Orizont.
Dintre volumele publicate la Editura Polirom: Femeia in rosu (in colab., 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), Dandysmul. O istorie (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociatiei de Literatura Comparata si Generala), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.