O saptamana a spectacolului total la Teatrul National din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.06.2014 17:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Marţi, 10 iunie, dupa o pauza de aproape o luna, la Timisoara incepe in forta cea de a doua saptamana a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR) care, pana in 17 iunie, programeaza numeroase evenimente destinate publicului.
Teatrul National din Timisoara propune o saptamana a spectacolului total, precum si o fascinanta intalnire a teatrului cu muzica şi cu dansul, o intalnire la care participa artişti din Franta, Spania, Brazilia, Polonia, Italia. Teatru, spectacole in aer liber, muzica, dans, expoziţii – FEST-FDR  şi-a propus sa creeze evenimente pentru toate gusturile, un caleidoscop artistic de excepţie.
Organizat de catre Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primariei si al Consiliului Local al Municipiului Timisoara, carora, anul acesta, li s-au alaturat Institutul Cultural Roman si UNITER, Festivalul a propus, in premiera pentru editia 2014, ca evenimentul sa fie prezentat in doua perioade diferite.
Astfel, Festivalul Dramaturgiei Romanesti (FDR) a avut loc in perioada 14-18 mai, iar Festivalul European al Spectacolului (FEST) se desfasoara in luna iunie.

FEST se deschide marti, 10 iunie, ora 19, in Sala Mare a Teatrului National din Timisoara, cu un spectacol invitat din Franta: Despre efectul daunator al tutunului - Concert intr-un act de A.P. Cehov, Johann-Sebastian Bach, Luciano Berio, Piotr Ilici Ceaikovski; regia Denis Podalydès; concept de Florianne Bonanni.
Fluctuand intre muzica şi teatru, intre Cehov, Bach, Ceaikovski şi Luciano Berio, in imaginaţia unui celebru creator, Christian Lacroix, spectacolul Despre efectul daunator al tutunului este un spectacol al metamorfozei, un spectacol al apropierilor şi departarilor din noi, un spectacol al fascinarii prin cuvant si prin sunet.

FEST se va inchide marti, 17 iunie, fiind marcat de intalnirea cu un spectacol – eveniment: Intoarcerea acasa de Harold Pinter, in regia unuia dintre monştrii sacri ai regiei europene a secolului XX – Peter Stein, spectacol prezentat de Teatro Metastasio Stabile della Toscana. Organizatorii si-au propus anul acesta sa ofere publicului sansa unor mari intalniri teatrale.
Astfel, cu ajutorul partenerilor de la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, in deschiderea si inchiderea FEST, vor fi aduse si la Timisoara doua spectacole de prim rang.

In serile urmatoare, spectatorii vor putea bucura de spectacole in aer liber, reprezentatii de teatru-dans, concerte, lansari de carte si alte evenimente.
Sunt de neratat spectacolele: Saraiman, un spectacol de dans contemporan si stand-up comedy, un concept marca Razvan Mazilu; Do Do Land, dupa o idee de Lewis Carroll, Grupo Puja!, Spania (Outdoor); D’ale noastre, coregrafia Gigi Caciuleanu; Hai Iu Iu nu Hey You You, concert remix-uri Maria Tanase, regia Radu Afrim; Parallel de Ferenc Sinkó, regia Ferenc Sinkó şi Leta Popescu; Lazurd, regia Inés Boza, Spania (Outdoor); Geografia inutil de Peca Stefan, regia Pedro Bennaton, Brazilia; Bezna de mina de Csaba Székely, regia Aba Sebestyén; Ulro de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Polonia; Pilgrimage de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Polonia (Outdoor); Zic Zac de Andrea Gavriliu, regia Andrea Gavriliu; si concertele: Demlazz – Ze Murnau; Muzica Teatrului Next Generation – Tibor Cári & The Theatre Fleas Orchestra; Exit Oz.

Nu in ultimul rand, porţile Teatrului Naţional se vor deschide pentru expoziţia dedicata pictorului şi scenografului George Löwendal Timişoara, O „Ţara a surasului” şi a triumfului pentru George Löwendal, gazduita in Holul cu Coloane al Teatrului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.