O seara cosmica la Observatorul Astronomic

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.08.2013 17:16 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Pelicula Culturala îi invită pe timişoreni miercuri, 14 august, de la ora 20, la picnic sub stele, cu doua filme documentare europene despre explorarea universului si o sesiune de observatii astronomice.
Evenimentul este organizat in colaborare cu Observatorul European de Sud (ESO), Academia Româna – Filiala Timisoara – Observatorul Astronomic, Astroclubul “Antares” si Astroclubul “Altair” din Timisoara  si se va desfasura la Observatorul Astronomic din Timisoara (str. Axente Sever, nr. 1, aflat in zona Piata Balcescu – str. Feldioara).
Va vorbi despre istoria si activitatile observatorului dr. László Farkas, cercetator stiintific si director al acestui centru stiintific.
Proiectia va avea loc in curtea plina de vegetatie a observatorului, participantii fiind invitati sa isi aduca paturi pe care sa se aseze.
Va reveni ”pe scena” filmul documentar, de aceasta data proiectând doua pelicule despre explorarea universului: ”Europa catre stele” (2012) si ”Cu ochii pe cer” (2009), in regia lui Lars Lindberg Christensen, şef al departamentului de educatie si informare din cadrul Observatorului European de Sud (ESO).
Două filme despre povestea curiozitatii cosmice, a curajului si perseverentei de a descoperi cele mai profunde mistere ale Universului, purtându-ne intr-o calatorie in spatele scenei, la cel mai productiv observator terestru din lume.
ESO este principala organizatie astronomica interguvernamentala din Europa, ce desfasoara un program ambitios axat pe proiectarea, construirea si operarea de instalatii observationale terestre performante, care sa permita astronomilor importante descoperiri stiintifice.
Dupa proiectia de film, instrumentele astronomice din dotarea Observatorului Astronomic, dar si cele ale astronomilor amatori vor sta la dispozitia publicului pentru a observa câteva din frumusetile cerului nocturn de vara.
Cu putin noroc, participantii vor avea parte si de spectacolul oferit de curentul meteoric al Perseidelor.
Si, ca la toate evenimentele Pelicula Culturala, biletele de intrare sunt unele mai speciale.
Pentru ca se apropie inceperea scolii, accesul la eveniment se face pe baza de rechizite scolare, care vor fi donate catre 60 de copii din familii defavorizate din cartierul Iosefin, beneficiari ai Asociatiei For Help.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.