O spune seful medicilor din ROMANIA: CEL MAI BUN MEDIC este cel care transfera cel mai rapid un PACIENT...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.11.2016 12:46 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Dr. Gheorghe Borcean s-a nascut pe data de 30 august 1953 şi a absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara in 1978.
A fost medic stagiar la Spitalul Municipal din Caransebes, a urmat secundariatul la Spitalul de Urgenta Floreasca, medic specialist chirurg la Spitalul Municipal din Caransebes, directorul Spitalului din Caransebes.
In 2000, si-a finalizat doctoratul in medicina la Universitatea de Medicina din Timisoara.
Din 1998 pana in aprilie 2015, a fost vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, in deschiderea Adunarii Generale Extraordinare:

”Sistemul este supra reglementat. Chiar inşişi suveranii sistemului nu mai sunt suverani. Chiar ei sunt prinşi si blocaţi in limitele si erorile labirintului normativ constant innoit. Un partid impotriva altuia, un stat impotriva altuia, o asociaţie impotriva statului, statul impotriva partidului, partidul impotriva administraţiei, administraţia impotriva funcţionarului, funcţionarul impotriva sistemului, sistemul impotriva pacientului. Fiecare este impotriva fiecaruia, toţi sunt impotriva tuturor.

Politica sanitara vede pacienţii ca pe grupuri, segmente, categorii iar nu ca pe nişte oameni bolnavi iar oamenii se imbolnavesc statistic si se trateaza individual.(...)

Vedem tot mai adesea cum medicii ”se blindeaza” cu investigaţii, pe care in mod exclusiv le considera ”date obiective”. Aproape nimeni nu mai considera inscrisurile medicale care reflecta rezultatul examenului clinic (palpare, percuţie, asculaţie, tuşeuri…) ca pe elemente ştiinţifice de referinţa.
Sub pretextul competenţei eşalonului superior, se transfera un numar important de cazuri, mai mult pentru siguranţa juridica a medicului decat pentru securitatea sanataţii pacientului.
Clinica universitara rezolva tot mai adesea cazuri doar pentru ca gireaza cu o autoritate universitara, posibile situaţii conflictuale.
La acestea se adauga, cu emfaza, raţionamentul economic, care face managerul sa indemne medicii sa ”scape” de cazurile grave şi implicit costisitoare, trimiţandu-le la alte eşaloane.
Circula o butada care zice ca astazi cel mai bun medic este cel care reuşeşte cel mai rapid sa transfere un pacient.(...)

Formarea unui medic se bazeaza pe un trepied de neclintit: munca asidua, pana la sacrificiul de sine;
 disciplina de clinica; cultul şi veneraţia maestrului.

In 2015, cifrele care vorbesc despre munca medicilor din Romania şi pentru care cifre ii mulţumesc preşedintelui Casei Naţionale de Sanatate, sunt urmatoarele:
    Servicii in medicina de familie: 111.650.857
    Servicii in ambulatoriul de specialitate-specialitaţi clinice: 22.756.591
    Servicii in ambulatoriul de specialitaţi – paraclince: 40.798.387
    Servicii in ambulatoriul de specialitate-imagistica: 1.409.888
    Spitalizari de zi raportate: 3.322.268
    Spitalizari continue raportate: 3.761.879
Acestea toate au fost decontate de catre CNAS dupa verificarea validitaţii lor. La acestea, pastrand proporţia ponderii sistemului privat in medicina romaneasca, se mai adauga cel puţin o cincime.(...)

Discreditarea si trivializarea profesiei medicale au devenit de nesuportat. Centralizarea si raţionalizarea sistemului de sanatate precum si integrarea unor elemente de marketing si economice sunt totalmente demoralizante.
Este de inţeles exodul colegilor tineri care isi cauta norocul in alte ţari, dar nu trebuie sa acceptam resemnaţi aceasta situaţie”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.