Odiseea despagubirilor. Repetitie cu USL...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.03.2013 14:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - A intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2013 pentru plata eşalonată a despăgubirilor stabilite potrivit dispoziţiilor Legilor 9/1998,  290/2003 şi 393/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea celor trei legi.
Conform Ordonanţei, comisia judeţeană pentru aplicarea acestor legi din cadrul Instituţiei Prefectului trebuie să analizeze şi să soluţioneze cererile de acordare a compensaţiilor, rămase nesoluţionate, în termen de 18 luni de la data intrării ei în vigoare.    
Soluţionarea cererilor se face de către comisia judeţeană, prin adoptarea unor hotărâri, care sunt transmise către Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, unde se va face plata.
Totodată, Ordonanţa  stabileşte eşalonarea la plată a despăgubirilor pentru cetăţenii români care au deţinut proprietăţi în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi în fostul Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor.
Astfel, începând cu data intrării in vigoare a ordonantei de urgenţă (care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 114 din 28 februarie), plata despăgubirilor stabilite potrivit actelor normative enunţate anterior, se va face în tranşe anuale egale, eşalonat pe o perioadă de 10 ani, începand cu anul următor datei emiterii titlului de plată. Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 20.000 lei.     

*Legea nr. 9/1998 se referă la acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940
*Legea nr. 290/2003 se referă la acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947)
*Legea  nr. 393/2006 se referă la  acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea fostului Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, în urma aplicării Protocolului privitor la câteva insule de pe Dunăre şi la un schimb de comune între România şi Iugoslavia, încheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, şi a Convenţiei dintre România şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, relativă la regimul proprietăţilor situate în zona de frontieră, semnată la Belgrad la 5 iulie 1924)

Citeşte şi
Cadrilater
Cadrilaterul: ce a fost si ce a ramas

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.