Oglinda, oglinjoara, cine-i cea mai Capitala Culturala Europeana din Romania?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.10.2015 13:32 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

La Muzeul de Arta din Timişoara, in Sala Baroca, s-a anunţat depunerea dosarului de candidatura a Timişoarei la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021.
Amfitrionii proiectului au fost (şi sunt in continuare) directorul executiv Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana (ATCCE) - Simona Neumann, primarul Nicolae Robu şi viceprimarul Dan Diaconu, preşedintele CJT Titu Bojin, alaturi de preşedintele Consiliului Director al ATCCE, Emil Cristescu...

Simona Neumann: ”Dosarul are 80 de pagini, atat in limba romana cat şi in limba engleza;  conţine raspunsuri la 52 de intrebari prestabilite care vizeaza strategia culturala a oraşului, infrastructura culturala, susţinerea politica pe care o avem, aspectele financiare, infrastructura de transport si programul cultural al anului 2021. S-a lucrat mai mulţi ani la concept - am avut la dispoziţie mult timp pentru a testa mai multe idei, lucru care s-a dovedit a fi in avantajul nostru pentru ca am ajuns la un concept care scoate in evidenţa energia civica a oraşului: ‘Shine your light – Light up your city!’ (‘Lumineaza oraşul prin tine!’)”.

Nicolae Robu: „Reiterez disponibilitatea municipalitaţii de a susţine financiar proiectul de candidatura: in perioaa 2017 – 2022, Primaria şi Consiliul Local vor susţine dezvoltarea culturala a orasului cu suma de 20 de milioane de euro daca Timişoara va primi titlul de Capitala Europeana a Culturii.”

Titu Bojin: „Şi Consiliul Judeţean va oferi cinci milioane de euro, bani pe care ne-am bucura sa-i investim in realizarea infrastructurii necesare şi in activitaţi culturale.”

Dan Diaconu: „Am senzaţia ca in Timişoara s-a atins acel punct care defindeşte conceptul: lumina culturala a intregului oraş, care porneşte de la fiecare dintre noi.”

Emil Cristescu: „Vrem sa fim gazda pentru milioane de vizitatori din toata lumea si sa le aratam tuturor ca Timişoara e un oraş in care merita sa locuieşti. Viziunea conceptului trebuie sa aiba continuitate, iar oraşul trebuie sa continue drumul pe care l-a inceput pana in 2050.”

Conform calendarului concursului anuntat de Ministerul Culturii, dupa depunerea dosarului de candidatura, pana in 10 octombrie 2015, urmeaza ca in perioada 7-10 decembrie 2015 sa aiba loc interviul in fata juriului, dupa care va fi anuntata lista oraselor care au trecut in faza finala a competitiei.

Vestea buna este ca juriul care va analiza candidaturile oraşelor va fi mai puţin influenţat politic de factorii de decizie din Romania, Uniunea Europeana folosind la jurizare mai mulţi specialişti din afara ţarii.
Vestea mai puţin buna, cel puţin deocamdata, este ca dosarul de candidatura este aproape secret şi inca nu se poate spune pentru ce s-a chinuit şi s-au cheltuit banii vreme de aproape 5 ani.

Pe de alta parte, Asociaţia Timişoara - Capitala Culturala Europeana va marca depunerea dosarului de candidatura tot printr-un fel de flotare... a neuronilor, impreuna cu mişcarea civica Alergotura, printr-un eveniment de alergare, sambata, 10 octombrie 2015, care va avea cate un punct de incepere in toate cartierele oraşului, pentru a desena sigla candidaturii pe harta Timişoarei.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.