Olimpiada hotilor de buzunare, stilul smulgere

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.08.2012 11:09 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În perioada august - octombrie 2012, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş împreună cu Organizaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România vor desfăşura o campanie pentru prevenirea tâlhăriilor şi a furturilor din buzunare şi poşete.
Campania are ca scop informarea populaţiei cu privire la măsurile ce trebuiesc adoptate pentru prevenirea acestui gen de fapte.
Pe întreaga durată a campaniei, vor fi distribuite materiale informativ-preventive către cetăţeni în zonele cu risc criminogen crescut, stabilite la nivelul municipiului Timişoara, cum ar fi pieţele agro-alimentare, mijloacele de transport în comun şi locurile aglomerate. Mai mult, pentru o mai bună informare, vor fi realizate materiale powerpoint şi mesaje audio care vor rula pe tv-screen-urile mijloacelor de transport în comun, în unele centre comerciale şi la posturile de radio.
Mesajele care vor fi transmise conţin măsuri cu caracter preventiv care trebuie adoptate pentru protejarea propriei persoane, în momentul în care se află la domiciliu sau reşedinţă, pe stradă, la cumpărături ori în mijloacele de transport în comun.
Prevenirea tâlhăriilor a constituit şi până acum o prioritate a poliţiei timişene, statistica arătând o scădere a acestor tipuri de infracţiuni de la un an la altul. Trendul descendent este continuat în anul 2012, fiind înregistrate cu 10,81% mai puţine tâlhării decât în anul 2011. În urma analizelor efectuate s-a constatat că majoritatea tâlhăriilor sunt comise în mediul urban, în stradă.
La nivelul IPJ Timiş s-a înregistrat o scădere de 36,8% în cazul infracţiunilor comise prin smulgere, 32,4% din totalul faptelor fiind comise prin acest mod de operare.
De asemenea, s-a constatat că printre factorii care favorizează comiterea infracţiuni de tâlhărie se regăseşte modul neglijent în care unele persoane îşi afişează în public bunurile de valoare (bijuterii, telefoane mobile etc.), naivitatea unor cetăţeni când intră în contact cu infractorii prin gări, baruri, pieţe, etc şi se lasă atraşi de aceştia în locuri ferite publicului, ajungând în cele din urmă victime.
În ceea ce priveşte comiterea furturilor din buzunare şi poşete, a fost constatată o creştere a numărului acestor fapte, crescând şi numărul suspecţilor depistaţi, procentul de identificare al autorilor fiind cu 18 % mai mare decât în anul 2011. În ceea ce priveşte procentul de soluţionare a faptelor, poliţiştii şi-au intensificat eforturile finlizând cu peste 50% mai multe dosare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Principalul factor care favorizează comiterea infracţiunii de furt din buzunare şi poşete este modul neglijent în care multe persoane îşi poartă portmoneul, banii sau bagajele mici în locurile aglomerate.
Având în vedere cele constatate în primele şase luni ale anului 2012, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, concomitent cu activităţile specifice pentru prinderea şi tragerea la răspundre a celor care săvârşesc asemenea fapte, vor derula această campanie preventivă.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.