Omul lui Titu Bojin, trimis in judecata in stare de arest la domiciliu

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.12.2014 15:32 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timiş au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpaţi:

1. MARAN FLORIN DANUŢ, in stare de arest la domiciliu, administrator de facto al S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L. in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscala, spalarea banilor, uz de fals in forma continuata.

2. ADLER LADISLAU MARCEL, sub control judiciar, administrator la S.C. DATECO S.R.L., in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscala, complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

3. TOTH IOAN FRANCISC, sub control judiciar, administrator la S.C. TECHNOCER S.R.L., in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

4. STANESCU CIPRIAN, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

5. MUNTEANU ION GEORGE, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

6. STANESCU ISTRATE, arestat in alta cauza, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

7. STANESCU MARCEL, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

8. RADU ZAHARIA, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscala (doua fapte); complicitate la spalarea banilor (doua fapte) complicitate la uz de fals in forma continuata.

9. STANESCU FLORIN, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

10. MIHAI BENONI, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscala (patru fapte); complicitate la spalarea banilor ( patru fapte) complicitate la uz de fals in forma continuata

11. RADI ALEXANDRU, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

12. RADULESCU MARCEL, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

13. BURGHEL DRAGOŞ, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

14. STANESCU FERMAN, sub control judiciar, in sarcina caruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni dupa cum urmeaza: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscala; complicitate la spalarea banilor, complicitate la uz de fals in forma continuata.

De asemenea prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea in judecata şi a persoanelor juridice:

15. S.C. TECHNOCER S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscala şi complicitate la spalarea banilor

16. S.C. DATECO S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscala şi complicitate la spalarea banilor

In rechizitoriul intocmit procurorii au reţinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Maran Florin Danuţ, cu sprijinul altor inculpaţi cercetaţi in prezenta cauza, s-a sustras de la plata sumei de 12.332.819,24 lei (reprezentand TVA in valoare de 7.990.700,10 lei şi impozit pe profit in suma de 4.342.119,09 lei) pe care S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L. (firme administrate in fapt de acesta) o datorau bugetului statului, cu titlu de impozite şi taxe.

O parte din suma provenind din evaziune fiscala a fost transferata succesiv prin conturile unor persoane juridice, iar ulterior a fost remisa inculpatului Maran Florin Danuţ şi reintrodusa in circuitul civil in scopul insuşirii ei de catre acesta.

In demersul de a obţine, in mod ilicit, avantaje pecuniare mai multe, inculpatul Maran Florin Danuţ a pus la punct un mecanism complex, prin intermediul caruia a obţinut diferite sume de bani care, in realitate, trebuia sa fie achitate statului roman cu titlu de impozite şi taxe.

Astfel, pentru obţinerea sumelor de bani, inculpatul Maran Florin Danuţ a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat la care au aderat succesiv inculpaţii Stanescu Ciprian, Munteanu Ioan George, Stanescu Istrate, Stanescu Marcel, Radu Zaharia, Mihai Benoni, Radi Alexandru, Radulescu Marcel, Burghel Dragoş şi Stanescu Ferman.

Astfel, prin firme administrate in drept sau in fapt de catre aceştia, au fost simulate relaţii comerciale fictive, cu scopul de a fi diminuate taxele şi impozitele datorate. Au fost simulate operaţiuni fictive de vanzare a unor bunuri catre firme cu sediul in Romania care, conform prevederilor legislaţiei fiscale, beneficiau de restituirea TVA. In realitate scopul operaţiunilor l-a constituit compensarea cu suma ce ar fi trebuit obţinuta din TVA cu taxele şi impozitele pe care, in mod real, firmele respective ar fi trebuit sa le achite bugetului statului , corespunzator bunurilor vandute.

Intrucat, potrivit normelor fiscale din Romania, in preţul de vanzare a unui bun este inclusa TVA, automat acea taxa trebuia achitata statului roman, obligaţie care insa inculpatul Maran Florin Danuţ a reuşit sa o inlature.

Pentru a crea insa o situaţie de fapt diferita de aceasta, inculpatul Maran Florin Danuţ a inregistrat in contabilitate facturi fiscale false care figurau ca fiind emise de societaţi comerciale inregistrate in Romania, ce nu reflectau insa realitatea, raportul comercial atestat de acele facturi neexistand in fapt, iar din cauza ca, in preţul cu care erau 'achiziţionate' acele bunuri era inclus TVA, rezulta imediat o diminuare sau chiar anularea TVA ce trebuia achitata statului.

Practic, inculpatul Maran Florin Danuţ a acceptat şi a dispus inregistrarea, cu intenţie, in contabilitatea S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L., firme administrate in fapt de acesta, a unui numar de 203 documente contabile ce au avut consecinţa diminuarii obligaţiilor fiscale cu suma anterior menţionata. Cu aceste documente contabile se atesta, in mod neadevarat, existenţa unor operaţiuni comerciale de achiziţie a unor marfuri de la un numar de 18 societaţi comerciale.

In aceasta activitate, inculpatul Maran Florin Danuţ a fost ajutat de coinculpaţii anterior menţionaţi care au acceptat sa ii remita facturi fiscale false in numele unor firme in care figurau sau figurasera cu diferite calitaţi (asociaţi, administratori, imputerniciţi ori ca reprezentanţa in fapt), iar pentru crearea unei aparenţe de realitate a operaţiunilor financiare 'atestate' de acele facturi au fost intocmite şi mai multe documente justificative false.

Scopul acestor din urma acte era acela de a spori şi intari credibilitatea existenţei acelor relaţii comerciale, astfel ca, in cazul unui control, sa fie mai dificila la o verificare sumara identificarea neregulilor cu privire la acele relaţii. Tot in acest scop, inculpatul Maran Florin Danuţ le-a solicitat celorlalţi coinculpaţi inregistrarea in contabilitate şi declararea la organele fiscale a relaţiilor comerciale pentru ca, pe de o parte sa inlature eventuale suspiciuni care ar fi putut plana asupra sa cu ocazia unei verificari sumare a organelor de control, iar pe de alta parte, pentru a rasturna practic vinovaţia din sarcina sa in cea a celorlalţi coinculpaţi sau asupra administratorilor firmelor implicate in activitatea infracţionala, intrucat in asemenea caz, neplata taxelor şi impozitelor cadea in sarcina acestor din urma persoane fizice şi juridice şi nu in sarcina firmelor administrate in fapt de inculpatul Maran Florin Danuţ.

Practic intregul mecanism consta in interpunerea S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L. intre furnizor şi cumparatorul marfurilor care işi avea sediul pe teritoriul Romaniei, procedeu cunoscut sub denumirea de interpunerea unei firme 'tampon'.

Pe langa TVA datorata statului prin inregistrarea in contabilitatea S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L. a facturilor fictive, a fost automat diminuata şi baza de calcul asupra careia trebuia aplicat impozitul pe profit, sumele ce figureaza ca fiind 'achitate' emitenţilor acelor facturi constituind o cheltuiala, in inţelesul legislaţiei fiscale, ce avea repercusiune directa asupra acestui impozit.

In vederea recuperarii prejudiciului constatat in prezenta cauza penala, s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra a doua imobile situate in judeţul Timiş, in suprafaţa de 100.000 mp. avand valoarea de 1.166.000 euro (5.162.698 lei), respectiv in suprafaţa de 103.000 mp avand valoarea de 1.136.630. Euro (4.002.059 lei) — reprezentand dreptul de operare şi 28.000 Euro (123.976 lei) — reprezentand dreptul de proprietate asupra terenului, aparţinand inculpatului Maran Florin Danuţ.

De asemenea, s-a dispus aplicarea sechestrului asupra unor bunuri imobile deţinute de inculpatul Maran Florin Danuţ, situate pe raza administrativa a judeţului Timiş.

Din prejudiciul reţinut in sarcina sa, inculpatul a achitat pana la data intocmirii rechizitoriului suma de 6.000.000 lei, iar in momentul sesizarii instanţei a mai achitat suma de 2.018.820 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.