Operatie pe cord deschis... la Institutul de Cardiologie din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.06.2013 22:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - Conform raportului controlului efectuat de Ministerul Sanatatii la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, în perioada 21.05.2013-24.05.2013, s-a constatat ca IBCV Timişoara a prelungit nejustificat demersurile pentru organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Institutului, neîndeplinindu-şi atribuţiile legale.
Rezultatul patrimonial înregistrat de Institut la 31.12.2012 nu reflectă realitatea, întrucât nu au fost facturate distinct serviciile medicale realizate peste valoarea contractată.
IBCV Timişoara nu a transmis MS modificările efectuate de spital cu privire la majorarea valorii clădirilor şi terenurilorpentru efectuarea modificărilor în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului.
La data efectuării controlului, au fost constatate datorii restante faţă de furnizorii de bunuri în valoare totală de 2.187.694 lei.
Fişele de post ale coordonatorilor de program desemnaţi la nivelul Institutului nu aveau consemnată data luării la cunoştinţă a sarcinilor şi atribuţiilor ce revin din fişa postului neputându-se stabili corect data de la care le reveneau atribuţiile.
Efectuarea de plăţi fără existenţa documentelor justificative întocmite conform legii care să ateste exactitatea şi realitatea sumelor datorate la anumite lucrări.
Echipamentul de tomografie computerizată pus la dispoziţia Institutului de către UMF Victor Babeş din Timişoara în anul 2008 este nefuncţional până la data efectuării controlului.
Verificarea activităţii Institutului se afă în curs de cercetare în Dosarul Penal nr 225/2013, aşa cum rezultă din adresa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.
În urma acestor concluzii, ministrul Sanatatii a decis ca Consiliul de Administratie va lua măsuri de organizare în cel mai scurt timp a concursului de manager al Institutului, în conformitate cu atribuţiile ce-i revin, altfel CA va fi revocat - termen 15 iulie 2013.
Până atunci, de pe 18 iunie, prin Ordin al MS a fost revocat managerul Ranko Szuhanek şi a fost numit manager interimar Prof Dr Sorin Pescariu.
Tototdata, se va analiza activitatea desfăşurată de coordonatorii Programului Naţional de Boli Cardiovasculare la nivelul IBCV Timişoara - CA Termen 15 iulie 2013.
Managerul interimar va dispune măsuri în vederea întocmirii şi eliberării decontului de cheltuieli pacienţilor pentru valoarea serviciilor medicale acordate, va respecta prevederile legale privitoare la inventarierea patrimoniului Institutului, va inventaria stocurile de medicamente şi materiale sanitare aflate la secţiile Institutului.
În prima şedinţă a CA, se vor analiza cauzele eficienţei scăzute în utilizarea fondurilor publice în administrarea patrimoniului public prin nepunerea integrală în funcţiune a spaţiului noului corp al clădirii finalizat în 2011 şi a aparatului tomograf primit în 2010 de la UMF Timişoara.
In plus, se va sesiza ANRMAP privitor la posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la achiziţiile directe a unor materiale sanitare şi a unor reparaţii capitale efectuate în 2012 si se va transmite raportul de control Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.