Organele statului... la Salonul Vega

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.10.2013 15:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Luni, 28 octombrie, la ora 17, Salonul Vega din incinta Bastion, Timisoara avem lansarea de carte "Organele statului".
Societatea Timişoara şi ziarul The Epoch Times vor lansa cartea „Organele statului – abuzul transplanturilor in China”, o compilatie de eseuri care abordeaza din unghiuri diferite tema abuzurilor in domeniul transplanturilor de organe in China.
Eseurile includ declaratii ale martorilor, informatii oficiale, statistici, date cronologice si analize in profunzime ale situatiei din China. Cartea merge mai departe ilustrand modul in care practicile lipsite de etica din China afecteaza de fapt standardele etice in restul lumii, si in acelasi timp, punctele de vedere ale autorilor dezvaluie modalitati de a combate abuzul in transplanturi din China.
O carte scrisa de autori de pe 4 continente, din 7 tari, din diferite medii profesionale.
China se situeaza pe al doilea loc in lume ca numar de transplanturi de organe efectuate anual cu toate ca in aceasta ţara nu exista un program public de donare adecvat sau un sistem de repartizare a organelor adecvat, iar populaţia chineza are o aversiune culturala faţa de donarea de organe.
De unde anume provin organele folosite in industria de transplant a Chinei este o problema spinoasa abordata in „Organele statului - Abuzul transplanturilor in China”.
Cartea deschide subiectul recoltarii de organe de la deţinuţi aratand ca sursa de organe recunoscuta oficial (detinutii condamnati la moarte) nu poate fi singura explicatie pentru procurarea de organe pentru transplant in China, intrucat numarul deţinuţilor executaţi este prea mic in comparaţie cu numarul de transplanturi efectuate. Astfel ca prizonierii de constiinta, practicanti Falun Gong, tibetani, uiguri, creştini membri ai bisericii neoficiale, sunt sursa procurarii unor astfel de organe. In niciunul dintre cazuri nu putem vorbi de existenţa vreunui consimţamant al persoanei in sensul prelevarii organelor sale, ceea ce reprezinta o incalcare a eticii medicale de baza.
Cartea arata ca dupa anul 1999, o creştere exponenţiala a transplanturilor din China a coincis cu inceputul persecuţiei brutale impotriva practicanţilor Falun Gong. Dupa ce zeci de mii de practicanti
au fost inchisi, acestia „s-au transformat intr-un rezervor de donatori de organe in viata, desi nu au consimtit sa faca acest lucru”.

Pana in prezent, printre cele mai semnificative reacţii la nivel mondial determinate de subiectul tratat de carte se numara Spania, prin modificarea codului penal in sensul de a-i pedepsi pe cei care obtin un organ cunoscand ca a fost obtinut prin mijloace ilegale, precum si pe aceia care fac publicitate sau promoveaza obtinerea unor astfel de organe.
In Israel, o noua lege in transplanturi, pentru a descuraja pacienţii sa mai mearga in China.
In Australia, Societatea de Transplant a decis ca programele de formare profesionala in transplant din Australia nu vor accepta chirurgi chinezi cu exceptia cazului in care acestia vor semna un angajament scris ca nu vor folosi deţinuţi ca sursa de transplanturi dupa ce se vor intoarce in China.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.