ORGANIZATIILE CIVICE cheama ROMANII in STRADA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.05.2017 23:24 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Mişcarile şi organizaţiile civice care s-au nascut in strada in Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Sibiu, Oradea, Arad şi Craiova in urma protestelor din ultimii ani şi ca reacţie la corupţia politica şi la incercarile succesive de a stopa lupta anti-corupţie, cheama romanii in strada la proteste paşnice.
Oorganizaţiile civice sunt la fel de determinate ca şi acum cateva luni impotriva corupţiei şi a incercarilor repetate orchestrate de coaliţia de guvernare de a modifica legislaţia in favoarea catorva corupţi.

Comisia Juridica a Senatului a dat unda verde amendamentului care face posibila graţierea unor fapte de corupţie comise pana la data de 1 ianuarie 2017.
Este vorba de luare de mita, dare de mita, trafic de influenţa, complicitate la trafic de influenţa, fapte savarsite de catre membrii instantelor de arbitraj sau in legatura cu acestia, fapte savarsite de catre functionari straini sau in legatura cu acestia.
Propunerea de a graţia conflictul de interese şi abuzul in serviciu nu a fost supusa votului.
In aceste condiţii, daca va fi adoptata şi in Camera Deputaţilor, legea ar putea sa favorizeze 246 de persoane condamnate pentru coruptie - potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Mişcarile şi organizaţiile civice vor protesta impotriva acestor demersuri şi vor cere abandonarea initiativelor de modificare a codurilor penale in sensul dezincriminarii faptelor de coruptie sau asociate acesteia, precum si de adoptare a unor proiecte de lege in vederea graţierii coruptilor.

Semnatari:
    Iniţiativa Romania, mişcare civica nascuta in noiembrie 2015 dupa tragedia din Colectiv,
    Iniţiativa Timişoara, mişcare civica formata prin asocierea a 16 organizaţii neguvernamentale din Timişoara dupa adoptarea OUG 13,
    Sibiu Uniţi Salvam, grup civic aparut in 2013 in urma mişcarilor civice din Sibiu pentru salvarea Roşiei Montane,
    Oradea Civica, grup civic nascut in februarie 2017 dupa adoptarea OUG 13,
    Corupţia Ucide, comunitate civica nascuta in noiembrie 2015 dupa tragedia din Colectiv,
    Aradul Civic, grup civic nascut in februarie 2017 dupa adoptarea OUG 13,
    Asociatia Civica pentru Transparenta si Implicare Craiova, grup civic nascut in februarie 2017 dupa adoptarea OUG 13,
    Civica Iaşi, organizaţie neguvernamentala infiinţata in decembrie 2014 pentru un Iaşi mai bine guvernat şi o comunitate mai implicata,
    #REZISTENŢA, platforma civica nascuta in urma protestelor masive impotriva corupţiei din februarie 2017
    Geeks for Democracy, grup informal de acţiune civica, inclusiv prin instrumente şi metode legate de tehnologia informaţiei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.