OZN-ul de la Timişoara va avea... porţile deschise pentru public

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.03.2016 12:21 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Staţia de tratare Urseni, de pe Calea Urseni din Timişoara, va avea porţile deschise pentru public, in 22 martie, intre orele 9 şi 14, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.
Peste 400 de elevi şi studenţi şi-au anunţat deja participarea la evenimentul, deja intrat in tradiţia Aquatim de marcare a acestei zile, importante pentru comunitatea internaţionala a apei.
 
Grupurile de vizitatori vor urma traseul tehnologic al apei in staţia de tratare, insoţite de ghizi care le vor da explicaţii.
 
Vizitatorii vor putea vedea, cu aceasta ocazie, şi vechea uzina de apa, situata in incinta staţiei de tratare, mai precis trei cladiri – grupul de fantani, sala filtrelor şi sala pompelor.
Prima dintre acestea, Grupul de fantani nr. 1, o construcţie proiectata de Laszlo Szekely, in 1914, este una spectaculoasa şi foarte populara pe internet, din cauza asemanarii sale, la exterior, cu un... OZN.
Interiorul vechii uzine de apa este şi mai spectaculos, pastrand, in stare buna, utilajele folosite la tratarea apei acum mai bine de 100 de ani.
 
Prima uzina de apa din Timişoara a fost pusa in funcţiune la 1 iunie 1914.
Apa, pompata de la 40-60 m adancime, prin 6 foraje, era tratata pentru indepartarea compuşilor cu fier şi mangan.
Apa potabila ajungea la consumatori printr-o reţea de distribuţie de circa 90 km.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.