Paganini nu mai locuieste aici...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.05.2014 14:08 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Poate ca Paganini nu mai locuieşte aici, dar este marele caştigator al ediţiei curente a Concursului Naţional de Dramaturgie.
Juriul, format din teatrologul conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC) – preşedintele juriului, teatrologul Oana Borş,  scriitorul Ion Cocora, teatrologul Dan-Marius Zarafescu şi secretarul literar al Teatrului Naţional, Codruţa Popov, a considerat ca Paganini nu mai locuieşte aici, de Carmen Dominte, este textul cel mai indreptaţit la distincţia de Cea mai buna piesa a anului.
Premiul asociat acestui important titlu consta in montarea piesei caştigatoare pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara in stagiunea 2014-2015.

Juriul a deliberat asupra textului caştigator dupa audierea, in cadrul Festivalului European al Spectacolului Timişoara - Festival al Dramaturgiei Romaneşti 2014, a trei spectacole, lectura avand la baza cele trei texte finaliste: Tango in the dark de Edith Negulici (regia Mihaela Lichiardopol), Paganini nu mai locuieste aici (regia Ion-Ardeal Ieremia) de Carmen Dominte şi Joc secund de Gheorghe Truţa (regia Sabin Popescu). Actorii Romeo Ioan şi Nicolae Parvulescu au dat viaţa in lectura celor doua personaje din Paganini nu mai locuieşte aici.

Potrivit preşedintelui juriului, conf. univ. dr. Nicolae Mandea, principalele atuuri ale textului caştigator sunt legate de „modul interesant şi empatic in care transpune intr-o poveste dramatica imaginativa un conflict specific vremurilor noastre, conflictul pentru proprietate. Doua personaje din generaţii diferite se raporteaza prin situaţii teatrale active, gandite cu gravitate şi umor, la un principiu pe care viaţa te face sa il inţelegi cu onestitate şi mai multa inţelepciune. Textul Paganini nu mai locuieşte aici are calitaţi teatrale ce il recomanda pentru a fi pus in scena şi a intra in repertoriul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara”.

O fericita coincidenţa face ca dramaturgul Carmen Dominte sa se afle la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Naţional din Timişoara.
Textul semnat de scriitoare, Bye Bye America, a fost desemnat caştigator al Concursului Naţional de Dramaturgie ediţia 2008,  şi a stat la baza spectacolului cu acelaşi titlu produs de Naţionalul timişorean in 2009.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.