Paradox cu iz penal la Inspectoratul Silvic Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.01.2014 16:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentala, apolitica şi nonprofit a monitorizat, in perioada noiembrie - decembrie 2013, calitatea mediului natural de pe cursul raului Nera, intre localitaţile Zlatiţa şi Baziaş (confluenţa cu Dunarea), in cadrul implementarii proiectului Watchdog şi advocacy destinate stoparii activitaţilor antropice ilegale care agreseaza mediul din sudul Banatului.

Prin scrisoarea nr. 2132/20.12.2013 GEC Nera a notificat şi a cerut, in baza Legii 544/2001, autoritaţilor direct responsabile un punct de vedere cu privire la situaţia din teren a taierilor de mare amploare a arborilor de pe cursului raului Nera.
GEC Nera considera ca in teren regimul de taiere al acestor arbori nu a respectat Codului Silvic, Legea Apelor şi Legea Ariilor Naturale Protejate.
Din imaginile realizate de catre GEC Nera şi partenerul Asociaţia Aurora din Serbia in cadrul monitorizarii pe perioada noiembrie - decembrie 2013 rezulta ca cioatele arborilor taiaţi in aceasta perioada nu au avut marcajul Inspectoratuiui de Regim Silvic, iar mulţi arbori sunt taiaţi la un nivel mediu de 1,5 m de la suprafaţa terenului.
Pe zone intregi au fost taiaţi toţi arborii maturi fara a se lua in consideraţie conservarea ecosistemului raului care este un avanpost la intrare in aria de protecţie speciala Balta Nera - Dunare din Parcul Natural Porţile de Fier.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Timişoara a trimis catre GEC Nera in data 28.01.2014, dupa expirarea timpului legal prevazut de Legea 544/2001, un raspuns in care se afirma ca intre localitaţile Zlatiţa şi Baziaş taierile de arbori au fost legale, dar au fost sistate deoarece Primaria Socol, proprietarul principal al terenurilor impadurite, nu finalizase la data controlului procedura de obţinere a autorizaţiei de exploatare a lemnului iar pentru acest motiv instituţia a fost amendata cu 3000 lei.
Deci dupa cum spune ITRSV Timisoara, taierile au fost curat legale, dar neautorizate.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera s-ar fi aşteptat ca ITRSV Timişoara sa propuna Poliţiei intocmirea de dosare penale pentru cei care au macelarit arborii intr-o zona neautorizata.
Aceştia tot hoţi de lemn se numesc, chiar daca au taiat intr-o zona in curs de autorizare, care pe timpul taierilor produse nu a fost supravegheata de nimeni.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.