Parcul dendrologic de la Bazos, revitalizat de francezi

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.05.2012 10:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

În urmă cu câteva luni, a demarat reamenajarea Parcului Dendrologic de la Bazoş, graţie unei iniţiative a Asociaţiei Culturale Kratima din Timişoara şi cu sprijinul Ambasadei Franţei în România.

Inaugurarea primei părţi a proiectului având ca obiectiv demararea reamenajării Parcului Dendrologic de la Bazoş, care va avea loc marţi, 29 mai, şi miercuri, 30 mai 2012, în prezenţa reprezentanţilor Ambasadei Franţei, ai Primăriei Bucovăţ, ai sponsorilor şi partenerilor, precum şi a lui Dan Bedros, Consul Onorific al Franţei la Timişoara.

Cu câteva luni în urmă, Asociaţia Culturală Kratima din Timişoara era câştigătoare a unei licitaţii lansate de Ambasada Franţei în vederea selecţionării celui mai inovator proiect în materie de prezervare a patrimoniului peisager. Proiectul propus avea drept ţintă demararea reamenajării Parcului Dendrologic de la Bazoş, arie naturală protejată extrem de importantă în menţinerea echilibrului ecologic în judeţul Timiş.
Proiectul a demarat în decembrie 2011, cu vizita la Timişoara a lui Christophe Felder, director al Arboretului francez „Arbofolia”. Un protocol de înfrăţire între parcul francez şi parcul de la Bazoş a fost semnat cu această ocazie, în prezenţa reprezentanţilor Primăriei Bucovăţ, ai I.C.A.S. Timişoara, ai U.S.A.B., precum şi ai Asociaţiei Kratima. De asemenea, în urma acestei vizite, au fost formulate de către expertul francez o serie de recomandări care au întrunit, în totalitate, acordul administratorului parcului, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice din Timişoara. Astfel, au fost prevăzute acţiuni precum curăţarea unei arii pilot în cadrul parcului, identificarea unor circuite de vizitare, amenajarea unor alei, indicarea principalelor specii protejate, organizarea unor acţiuni culturale în cadrul parcului.

Prima zi va fi cuprinde inaugurarea oficială a primei părţi a proiectului dezvelirea panoului de la intrare şi inaugurarea părţii amenajate (circuite, panouri) şi lansarea cărţii „Nouă legende şi istorisiri româneşti despre copaci”, a doua zi, cea de miercuri, fiind dedicată inaugurării componentei educative a proiectului, unei excursii educaţionale - lecţie deschisă, coordonată de Paul Hac, cu participarea clasei a IV-a C de la Şcoala „Avram Iancu” Timişoara, precum şi inaugurarea stagiunii de vară a Teatrului Merlin în parc, cu piesa „Scufiţa Roşie”, la care vor participa copii de la grădiniţele 26, 20, 53 (Timişoara), Şag.

Parcul Dendrologic Bazoş este situat în plină câmpie, la cca. 20 kilometri sud-est de Timişoara, pe teritoriul cuprins între râurile Bega şi Timiş.
Parcul Dendrologic Bazoş s-a născut prin străduinţa contelui Ludovic Ambrozy, care a fost ambasador al Imperiului Austro-Ungar în Statele Unite ale Americii. Între 1909 şi 1914, acesta a amenajat şi a populat pădurea aparţinând moşiei familiei cu zeci de specii botanice provenind de pe continentul nord american, în special de la arboretumul Universităţii Harvard. În 1934 a fost cumparat de Casa Pădurilor Statului fiind dat in folosinţă Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. Din 1954 a primit statutul de rezervaţie ştiinţifică, iar în 1982 a fost declarat monument al naturii.
În zilele noastre, rezervaţia dendrologică Bazoş se întinde pe 60 hectare, în hotarul localităţii Bazoşu Nou, comuna Remetea Mare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.