Pe urmele lui FRANCESCO GRISELINI, cel care a scris cea dintai ISTORIE a BANATULUI TIMISOAREI...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.10.2017 12:54 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Proiectul Diplomatic Art, 2017, ediţia a 3-a, propune un concept generic intitulat Casa e trasloco / Casa şi stramutare, curatoare Maria Orosan Telea, fiind organizata in trei etape de catre Asociaţia Diplomatic Art in colaborare cu Consulatul Onorific al Italiei la Timişoara.

Etapa a doua, Casa e trasloco (2) / Casa şi stramutare (2), cuprinde doua evenimente, dupa cum urmeaza:
1 – joi, 2 noiembrie la ora 18.00, la Galeria Helios va avea loc vernisajul expoziţiei antropologului italian Francesco Marano, profesor la Universitatea Basilicata din Matera, oraş desemnat Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2019.
2 – vineri, 3 noiembrie ora 14.00, la Galeria Mansarda a Facultaţii de Arte şi Design, se va desfaşura conferinţa sub titlul generic Relaţia dintre antropologie şi arta contemporana susţinuta de acelaşi invitat, Francesco Marano.

Evenimentele marcheaza implinirea a 300 de ani de la naşterea lui Francesco Griselini (1717- 1787) şi sunt rezultatul primei parţi a proiectului Casa e trasloco (1) din iulie 2017 - o calatorie de studii, Pe urmele lui Griselini, ghidata de Asociaţa Prin Banat, la care au participat artistul vizual Sandro Bracchitta (Ragusa, Sicilia) şi antropologul Francesco Marano (Matera).

Ultima etapa, Casa e trasloco (3), va incheia ediţia a 3-a Diplomatic Art cu o expoziţie a lui Sandro Bracchitta in anul 2018.

Diplomatic Art este un proiect internaţional care promoveaza in principal artişti din ţarile care au Consulate Generale şi Onorifice in Timişoara, inclusiv din Romania, prima ediţie avand loc in anul 2014 la Timişoara.

FRANCESCO GRISELINI (n. 1717, Veneţia – d. 1787, Milano)

Nascut la data de 12 august 1717, Francesco Griselini a fost harazit inca de mic carierei ecleziastice, urmand studii de teologie. 

Curand a dobandit faima bine meritata a unei adevarate „enciclopedii ambulante”.
Geografie şi cartografie, botanica şi zoologie, istorie şi filosofie – iata tot atatea domenii pe care eruditul veneţian va inţelege sa le cultive şi ilustreze cu prisosinţa pentru scrierile sale.
A debutat in 1740 ca desenator de harţi, in 1747 a publicat un studiu despre electricitate, in 1750 o lucrare din domeniul naturii, in 1778 o planta ornamentala din America de Sud a primit denumirea de Griselinia.
La 24 august 1774, Griselini a pornit spre Banat alaturi de baronul Iosif de Brigido, noul preşedinte al Administraţiei Ţarii Banatului.
In noaptea de 21/22 septembrie 1774, cei doi şi-au facut intrarea in Timişoara, Griselini calatorind apoi timp de aproape doi ani şi jumatate in Banat, pana in februarie 1777.
Rezultatul cercetarilor sale s-a materializat in volumul Incercare de istorie politica şi naturala a Banatului Timişoarei, Editura Facla, Timişoara, 1984, editat iniţial in italiana (Milano, 1780) şi apoi in germana (Viena, 1789).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.