Pe urmele lui Ptolemeu si a cetatii dacice Zurobara la doi pasi de Timisoara

Scris de Titus Balan | Publicat in 30.07.2015 11:35 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Prof. univ. Dorel Micle, Andrei Stavila, coordonatorul şantierului arheologic, şi echipa de arheologi de la Universitatea de Vest Timişoara au prezentat ultimele descoperiri de la situl arheologic scoala de la Unip - Dealul Cetatuica, comuna Sacoşu Turcesc.
Conform arheologilor, la Unip se poate gasi Zurobara, cea mai importanta fortificaţie dacica din zona mlaştinoasa de campie a Timişului.
Satul se situeaza in centrul judeţului Timiş, la aproximativ 15 km sud-est de municipiul Timişoara, pe partea stanga a raului Timiş.
De-a lungul timpului, cercetarile arheologice de teren au descoperit un bogat material arheologic, reprezentat de fragmente ceramice din epoca bronzului, Hallstatt, Laténe si evul mediu, precum si din fragmente de rasnita din tuf vulcanic si fragmente de lupe si zguri de fier.
Vasele de ceramica gasite in siteul arheologic dateaza undeva inainte de cucerirea Daciei de catre romani, dar şi urme ca zona a fost locuita şi cu o mie de ani inainte de asta.

Situl arheologic de la Unip „Dealu Cetatuica" nu a fost investigat arheologic decat incepand cu anul 2007, informatiile bibliografice de dinainte de acest moment fiiind generale si provin din repertoriul movilelor de pamant, in care sunt expuse textual urmatoarele date: „Movilele de la Ocoale si Cetatuica, declarate rezervatii arheologice prin decizia din mai 1979 a Consiliului Popular Judetean Timis sunt, cu siguranta, asezari omenesti si nu au caracter funerar. Microtoponimele La Gomila si Gomila din drumul Stamorii desemneaza movila din punctul Ocoale".
Informatiile acumulate in anii de investigatie au aratat existenta unui sit arheologic de o importanta deosebita, iar coroborarea cu informatiile literare antice ar sugera ca la Unip ar putea fi localizata antica dava Zurobara, mentionata de Ptolemeu.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.