Pentru a-i ajuta, trebuie mai intai sa-i intelegem

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.03.2014 20:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Ziua Internationala a sindromului Down prilejuieşte, la Fundatia de Abilitare „Speranta”, o serie de manifestari care au ȋnceput ȋnca din 20 martie, cu o lectie de antrenament functional, organizata de Strike Zone ȋn beneficiul copiilor cu sindrom Down de la Fundatia de Abilitare „Speranta” şi desfaşurata la Hercules Gym, str. Pestalozzi nr. 20.

Sindromul Down (trisomia 21 sau mongolism) este o afecţiune genetica prezenta inca din momentul conceptiei, cauzata de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar.
Incidenta de aparitie este de la 1 la 800 de nou nascuti.
Simptomele variaza ȋn functie de fiecare copil, prezentand caracteristici distincte, dar avand ca punct comun anomalii de dezvoltare şi alte afectiuni asociate (retard mintal, afectiuni ale inimii, afectiuni oculare etc).  
Deşi sindromul Down este permanent, cei care sunt afectati pot fi ajutati sa depaşeasca aceste dificultati şi sa duca o viata activa şi ȋmplinita, ȋn conditiile unui climat de acceptare, dragoste şi siguranta.

Ȋn 21 martie, cu ȋncepere de la ora 15, ȋn spatiul pus la dispozitie de Casa cu Jucarii din Bd. Liviu Rebreanu, copiii cu sindrom Down vor avea la dispozitie doua ore numai pentru ei.
Ȋi vor avea ca invitati pe copiii clasei I A de la Şcoala Gimnaziala nr. 30, cu care vor face echipa la joaca şi distractie.
Activitatile fizice vor fi coordonate de specialiştii kinetoterapeuti de la Fundatia de Abilitare „Speranta”, ȋmpreuna cu un specialist kinetoterapeut de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Obiectivul acestor manifestari este conştientizarea şi sensibilizarea publicului asupra problematicii copiilor cu sindrom Down şi aducerea ei ȋn lumina, spre promovarea incluziunii sociale a acestor copii.
Pentru a-i ajuta, trebuie mai ȋntai sa-i ȋntelegem.
Pentru a-i ȋntelege, trebuie mai ȋntai sa-i cunoaştem şi sa-i acceptam.
Manifestarile organizate de Fundatia de Abilitare „Speranta” ȋn 21 martie vin sa faca acest prim pas ȋn a facilita deschiderea comunitatii spre acceptarea persoanelor cu sindrom Down, ȋn general, şi a copiilor cu acest diagnostic, ȋn special.  
Impactul afectiunii ȋn viata copiilor şi a familiilor acestora este vizibil atat ȋn plan psihologic, intern, cat şi ȋn plan social.
Aceşti copii ȋntampina dificultati ȋn integrarea sociala, generate de bariere impuse de societatea ȋnsaşi, care ȋi poate transforma ȋn victime.
Discriminarea, ca o consecinta a perceptiei sociale, are ca efecte inacceptarea, neglijarea, izolarea, respingerea, o stima de sine scazuta şi sentimentul inutilitatii.
A fi diferit este sinonim ȋn acest context cu a fi repudiat, a nu-şi gasi un loc printre semeni. 

„Cred ca nimeni nu poate oferi atata afecţiune, iubire si voioşie ca un copil care prezinta acest sindrom şi pentru care societatea noastra, din pacate,  inca nu este pe deplin pregatita sa-i rasplateasca cum se cuvine”, a declarat doamna Letitia Baba, director al Fundatiei de Abilitare “Speranta”.

###

Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, un grup de timişoreni cu Sindrom Down, beneficiari ai Fundatiei "Pentru Voi", se vor intalni cu studentii Universitatii de Medicina şi Farmacie Victor Babeş din Timisoara, pentru a le oferi o noua perspectiva asupra abilitaţilor persoanelor cu Sindrom Down.

"De ziua lor, persoanele cu Sindrom Down vor sa le vorbeasca viitorilor doctori despre viaţa lor, despre problemele cu care se confrunta şi despre dorinta lor de a fi membri activi şi valorosi ai comunitatii din care fac parte" - a declarat Laila Onu, director executiv.

Intalnirea va avea loc in data de 21 martie 2014, la ora 11, la sediul Universitatii de Medicina şi Farmacie Victor Babes din Timisoara, in sala 241.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.