PERCHEZITII. Cum i-au facut CAMATARII pe mai multi TIMISORENI CHIRIASI in CASA PROPRIETATE PERSONALA!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.03.2017 10:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii  DIICOT Timisoara au efectuat un numar de 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş şi Suceava in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 17 de suspecti, specializat in savarsirea infractiunilor de camatarie, inşelaciune, evaziune fiscala şi spalare de bani.

    In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada  2010-2017 s-a constituit un grup infracţional organizat de mari dimensiuni, care a acţionat coordonat pe raza municipiilor Timişoara şi Suceava, avand ca scop desfaşurarea de activitaţi infracţionale constand in acordarea de imprumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate „ad validitatem”, in conţinutul carora erau disimulate şi dobanzile aferente sumelor imprumutate.

    Contractele de imprumut erau perfectate cu obligaţia persoanelor imprumutate de a oferi garanţii imobiliare solide. In cazul in care persoanele imprumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executarii silite, in regim de urgenţa. Sumele de bani imprumutate şi dobanda perceputa erau preluate, atat cash cat şi prin virament bancar de catre camatari sauerau preluate prin intermediul persoanelor din anturajul acestora.

     Liderii gruparii infractionale foloseau membrii familiei uneori, ca interfaţa, la notarul public pentru sumele de bani acordate cu titlu de imprumut sau ii imputerniceau ulterior pe aceştia pentru a initia procedura executarii silite la executorul judecatoresc.

     In nici unul dintre cazuri, camatarii nu acceptau nici un fel de compromis in rezolvarea situaţiei, in sensul ca nu permiteau victimelor sa işi valorifice singure imobilele la preţul real al pieţei, pentru a-şi putea achita debitele, refuzand categoric sa ridice ipotecile instituite pe numele acestora. Scopul clar conturat al gruparii era de la bun inceput deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceştia garantau imprumuturile contractate, prin instituirea de dobanzi mari, la termene de scadenţa foarte scurte, lucru care facea ca victimele sa fie in imposibilitatea de a plati dobanzile percepute de camatari. Unele victime suferinde de boli incurabile, fiind fara venituri, au fost puse in situatia de a fi executate silit din propriile locuinţe pentru ca nu au mai fost in masura sa achite dobanzile percepute.

     De asemenea, inainte de executarea silita, membrii grupului infracţional recurgeau la ameninţari şi agresiuni fizice pentru a determina victimele sa renunţe la la imobilele in care locuiau fara a mai face vreun demers legal pentru recuperarea bunurilor.

     In aceste condiţii, in marea majoritate a cazurilor constatate, persoanele care s-au imprumutat cu camata şi au garantat aceste sume de bani cu proprietaţile pe care le deţineau, au ajuns sa fie deposedate de bunurile proprii. Ulterior deposedarii de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiţi sa locuiasca in propria lor casa ca şi chiriaşi ai membrilor gruparii, achitand lunar sume cuprinse intre 200 şi 300 Euro, in multe cazuri victimele ajungand sa achite sume de peste 15.000 e uro camatarilor, doar cu titlu de chirie, membrii gruparii rotunjindu-şi astfel veniturile şi din prestarea de astfel de activitaţi oneroase, nedeclarate la autoritaţile fiscale pentru  plata impozitului aferent.

     S-a retinut ca, in unele cazuri, camatarii racolau din baruri victime pentru a-şi renova imobilul. Dupa ce intrau in contact cu victima, ii solicitau acesteia sa vada imobilul, iar dupa ce-l ”evaluau” ,ii comunicau victimei ca ii pot sprijini cu suma de bani şi cu firme care sa le inchirieze imobilul la sume exorbitante, de unde camatarii solicitau comision. Dupa ce convingeau victima, ii comunicau, dupa o perioada de timp, ca au gasit firma care sa inchirieze imobilul, dar pentru a avea caştig de cauza  propuneau victimelor sa treaca pe numele camatarului intreg imobilul pentru a caştiga increderea celor care doreau sa inchirieze imobilul in cauza. Atfel, prin aceste metode, membrii grupului convingeau  victimele sa inscrie in cartea funciara intreg imobilul pe numele camatarului, imobil, care de regula, avea  valoare mare pe piata.

     De asemenea, membrii grupului preluau sau predau, dupa caz, persoane vatamate si altor camatari din municipiul Timisoara cu care aveau relatii de” colaborare”.

     Cu sumele de banii obtinute din camatarie de catre membrii gruparii infracţionale, se realiza  achizitionarea de bunuri mobile si imobile, inregistrate pe numele acestora sau pe numele  altor persoane din anturajul lor sau din familie.

     Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţionala este de estimat la circa 3.500.000 de euro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.