Perchezitii pentru kosoni, denari republicani si imperiali

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.02.2012 13:26 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În urma a două percheziţii efectuate în municipiile Timişoara şi Constanţa au fost indisponibilizate 2 monede dacice din aur de tip koson şi 25 monede romane din argint - denari republicani şi imperiali, valoarea acestora fiind estimată la 4.000 euro.

La datele de 15 şi 22 februarie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R., au fost efectuate două percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Timişoara şi Constanţa, la locuinţele a două persoane de 31 ani, respectiv 61 ani, suspectate că făceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa - Regia, judeţul Hunedoara.

În urma percheziţiilor au fost indisponibilizate două monede dacice din aur de tip koson şi 25 monede romane din argint - denari republicani şi imperiali, valoarea acestora fiind estimată la 4.000 euro.

Gruparea era condusă de un bărbat din Sebeş, judeţul Alba, iar în perioada 2003 - 2007, în prin detecţii şi săpături neautorizate efectuate în situl arheologic Sarmizegetusa - Regia, judeţul Hunedoara, este suspectată că a sustras şi înstrăinat cel puţin 300 de monede din aur de tip koson, care s-au pierdut pentru patrimoniul cultural naţional. Valoarea estimată a fiecărei monede este de 700 euro, rezultând un prejudiciu total de 210.000 euro.

Acestea fac parte dintr-un tezaur de circa 500 de monede de acest gen, din care, în cursul anului 2009, au fost recuperate 142 de bucăţi.

Aceeaşi grupare a fost implicată în sustragerea unui alt tezaur de 2.300 de kosoni de argint descoperit în acelaşi sit arheologic, valorificat pe piaţa internă şi internaţională prin intermediul unor dealeri de antichităţi şi case de licitaţii. Până în prezent au fost recuperate 204 monede koson de argint.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.