Peste 11.000 TINERI din ROMANIA opteaza pentru studiile in STRAINATATE in fiecare an!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.09.2017 16:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In aceasta toamna, in cadrul celui mai mare targ internaţional de universitaţi din Sud-Estul Europei, RIUF-Romanian International University Fair, pe 10 octombrie, la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT) din Timişoara, vor fi prezente peste 65 de universitaţi din 9 ţari, precum Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Elveţia sau Germania, oferind celor prezenţi informaţii despre peste 5.000 de programe de studiu din peste 15 domenii de activitate printre care Business şi economie, medicina, inginerie, PR şi marketing, arte şi design.

Prima ediţie RIUF YouForum Timişoara are loc in aceasta toamna şi propune tinerilor ateliere practice, sesiuni de discuţii şi prezentari ale universitaţilor din Romania şi din strainatate prezente la targ.
Participanţii vor avea ocazia sa interacţioneze cu peste 25 de invitaţi din diferite domenii de activitate, printre care şi Oltea Zambori (PR Beta), Andreea Iager Tako (Ambasada), Florin Vilcea (Incuboxx), Yolanda Florescu (FITT Timişoara).

Peste 11.000 romani opteaza pentru studiile in strainatate in fiecare an, fiind atraşi de mediul academic internaţional, de modalitaţile de predare diferite, dar şi de latura practica a cursurilor.
Potrivit datelor furnizate de UNESCO Higher Education Statistics, in ultimii 2 ani, numarul celor care aleg programe de studiu in strainatate a crescut cu 6 procente.
Incepand cu anul academic 2017, peste 35.000 de romani au statut de studenţi internaţionali, 90% dintre ei fiind inscrişi la universitati din Europa.
Aceste date poziţioneaza Romania pe locul 5 in topul ţarilor din Uniunea Europeana cu cei mai mulţi studenţi care invaţa in strainatate, dupa Germania, Franţa, Italia şi Grecia.

Marea Britanie este de departe prima opţiune in randul celor care doresc sa urmeze un program de licenţa, masterat sau MBA in strainatate.
Peste 62% dintre participanţii de la targ şi-au manifestat interesul de aplica la o universitate britanica, fiind apoi urmata de Statele Unite ale Americii (42%), Danemarca (32%), Germania (32%), Olanda (31%), Norvegia (22%) şi Elveţia (19%)*.

Imprumuturi şi surse de finanţare pentru studenţii romani

Sistemul academic din strainatate ofera surse de finanţare sau imprumuturi guvernamentale, care sa acopere o parte din cheltuieli sau taxa de şcolarizare.
De exemplu, cei care opteaza pentru un program de licenţa sau de masterat in Marea Britanie pot obţine un imprumut guvernamental, care asigura integral taxa pe parcursul anilor de studiu.
Rambursarea ambelor imprumuturi se face in condiţii foarte avantajoase pentru absolvenţi şi doar in momentul in care sunt angajaţi şi caştiga un anumit venit anual.
Aceştia vor rambursa doar o fracţiune din venitul lor ce depaşeşte acel prag de venit minim anual.
Similar, un astfel de imprumut este pus la dispoziţie studenţilor in Olanda, unde taxa de şcolarizare este de aproximativ 2.000 EURO/an.
In alte ţari, tinerii nu au nevoie de accesarea unui imprumut, deoarece studiile sunt gratuite (Suedia, Danemarca) sau percept taxe minime (Germania, Franţa).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.