Peste 12 500 de spectatori la spectacolele Teatrului Maghiar

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.07.2016 14:40 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Stagiunea 2015-2016 a adus peste 12 500 de spectatori la spectacolele Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, stabilindu-se astfel un nou record de public  al instituţiei.
„Detalii naive, total lipsite de profunzime din viata si moartea unor spectatori”, in regia lui Radu Afrim, a fost votat de spectatori drept cel mai bun spectacol al stagiunii. Simó Emese  şi Csata Zsolt, respectiv Borbély B. Emília şi Aszalos Géza au fost desemnaţi  cei mai buni actori ai stagiunii de catre trupa şi de public.
Actorii Teatrului Maghiar au inceput deja repetiţiile pentru coproducţia internaţionala care va deschide urmatorul sezon teatral.

Cu 12 552 de spectatori la cele 146 de reprezentaţii ale stagiunii, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” a realizat un indice de ocupare a salii de 84%, cu cel mai mare numar de bilete şi de abonamente Kultcard  vandute intr-o stagiune.
La cele 19 spectacole ale Festivalului Euroregional de Teatru TESZT 2016 au venit 2524 de spectatori.

In stagiunea 2015-2016, Teatrul Maghiar din Timişoara a propus publicului sau opt premiere: „Guppi” (2 octombrie), „Hair” (29 noiembrie), „Zi-i”  (20 decembrie), „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viata si moartea unor spectatori” (12 februarie), „Pace in Itaca” (17 aprilie), „Maghiar” (22 mai), „Fraţi de cruce” (8 iunie) şi spectacolul pentru copii „Scufiţa roşie” (14 iunie).
Au fost menţinute in repertoriu 13 producţii teatrale din stagiunile trecute ( Gardenia,  mady-baby, Zana cu şapte capete,  7/7,  Incendii, Noditza, Moliendo Café, Testosteron, Nişte fete, Opera cerşetorilor, Noroc cu laptele, Oameni şi şoareci şi Manipulari) şi tot atatea spectacole ale altor companii au fost invitate, pe parcursul stagiunii, la Timişoara.
 
Spectacolele Teatrului Maghiar din Timişoara au fost prezente in importante festivaluri internaţionale.  „Incendii”, de Wajdi Mouawad, in regia lui Radu Alexandru Nica, a fost evenimentul cel mai apreciat al Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda . „7/7”, spectacolul coregrafei Baczó Tünde, a fost invitat la  Gala Star din Bacau, la  Zilele Maghiare  Partium de la Satu Mare, Festivalul Internaţional Shakespeare, la Craiova,  STEPS - Festival Internaţional de Dans Contemporan in Cluj şi Dance Movement Theatre, in Gheorgheni.
„Manipulari”, spectacol realizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara in coproducţie cu trei prestigioase companii est-europene, Via Negativa (Slovenia), Asociaţia MASZK (Ungaria) şi Teatrul Kosztolanyi Dezso (Serbia), in regia  lui Bojan Jablanovec, a fost jucat la festivalurile  Infant/Novi Sad, Thealter/Szeged, Ex Ponto/Ljubljana, apoi la Desiré Central Station in Subotica, pe scena Il Teatro Nudo di Teresa Pomodoro, Milano, şi in Festivalul Teatrelor Profesionale din Vojvodina. „Opera cerşetorilor”, spectacolul lui Kokan Mladenovic, a fost aplaudat la Colocviul Teatrelor Minoritare/ Gheorgheni, in Festivalul Naţional de Teatru la Bucureşti şi la Festivalul de Teatru Clasic din Arad.
Cu Moliendo café, spectacol regizat de Silviu Purcarete, actorii timişoreni au participat la Festivalul Naţional de Teatru  din Bucureşti şi la Festivalul Eurothalia, in Timişoara.
Au avut parte de festivaluri şi spectacolele dedicate copiilor: „Noroc cu laptele”, „Noditza” şi „Zana cu şapte capete” au participat  la FUX Fest in Oradea, iar primul dintre ele a fost prezent şi la Festivalul Internaţional de Teatru de Animaţie din Bucureşti.
Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” s-a implicat organizatoric şi in alte evenimente culturale importante pentru comunitatea timişoreana: Festivalul Artelor Performative, Zilele Filmului Maghiar, Conferinţa Diaspora, In memoriam Csávossy György.
 
Palmaresul Teatrului s-a imbogaţit cu importante premii. Spectacolul „Incendii” a fost distins cu Premiul Oraşului Kisvárda şi cu Premiul de Excelenţa al festivalului.
„Noditza” a fost desemnat drept Cel mai  bun spectacol de catre Juriul de Copii al Festivalului din Oradea şi a primit Premiul Fux Pal pentru decor. Artistul vizual Benedek Levente şi actorul Vass Richárd sunt in acest an laureaţii Trofeului Pro Cultura Timisiensis.

Finalul stagiunii a fost marcat de o alta ceremonie insemnata pentru viaţa comunitaţii noastre teatrale.
Prin votul publicului, respectiv al posesorilor de abonamente KultCard şi al jurnaliştilor, Borbély B. Emília şi Aszalos Géza au primit premiile pentru Cei mai buni actori ai stagiunii.
Trupa de actori şi-a acordat voturile pentru titlul de Cea mai buna actriţa/ Cel mai bun actor tinerilor colegi Simó Emese şi Csata Zsolt.
Simona Croitoriu a reuşit performanţa de a fi Cel mai fidel spectator al stagiunii. Spectatorii şi-au ales spectacolul preferat, cel dedicat chiar lui: „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viata si moartea unor spectatori” a primit cele mai multe voturi.

„A fost, realmente, o stagiune densa şi deosebita, deopotriva din perspectiva experienţelor teatrale pe care le-am oferit publicului nostru şi din cea a experienţelor noastre actoriceşti in lucrul cu regizorii şi cu actorii colegi din alte teatre.
Cu o ediţie–hit  a Festivalului TESZT, care s-a impus ca un eveniment de referinţa pe harta festivaliera europeana. Cred ca a fost o stagiune a performanţelor, in care şi publicul a fost performer”, a subliniat directorul Teatrului, actorul Balázs Attila.

Actorii Teatrului Maghiar din Timişoara au inceput deja repetiţiile pentru spectacolul care va deschide urmatoarea stagiune, o coproducţie internaţionala in regia lui Hajdu Szabolcs.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.