Piata Victoriei din Timisoara... recomandata din Vojvodina/Banat

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.06.2015 14:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

„Recomandat din Vojvodina/Banat” este denumirea generica a proiectului cultural-artistic pe care o va organiza Uniunea Sarbilor din Romania, organizatia locala U.S.R. Timisoara, in parteneriat cu Consulatul General al Republici Serbia din Timisoara.
Actiunea culturala a Uniunii Sarbilor din Romania va avea loc sambata, 6 iunie 2015, in Piata Victoriei din Timisoara, şi va promova valorile culturale, traditionale si a folclorului autentic al sarbilor din Banat.

Evenimentul va cuprinde diverse actiuni cultural-artistice cu scopul principal de a atrage un numar cat mai mare de persoane:

Ora 11.00 / Casa Tineretului
un spectacol extraordinar de muzica corala  sacra si populara  cu participarea Corului din Zrenjanin „Rafailo Banatski“
Ora 12.00 / Piaţa Victoriei, Scena improvizata in faţa Operei
Corul Preacuviosul „Rafailo Banatski“
Spectacol pentru copii : Trupa de teatru independenta „Tirli-Virli” -  Radivoj Šajtinac, „Cartea cu poze din patrie”
Ansamblul cultural-artistic „Zora” Itebej
Ansamblul cultural-artistic „Pionir” Zrenjanin
Vanja Iliev şi „Seferini”
Punk bend de tamburaşi „Zbogom Brus Li“ din Novi Sad
Branimir Rosić, care a concertat cu celebrul Manu Chaom, va apare ca şi cantareţ stradal
Prezentarea gastronomica „Mrkšićevi salaši“ Itebej
Ora 18.00-20.00 / Sala de expoziţii Bastion Theresia
Expoziţia despre una din cele mai vechi sali de spectacole de teatru de pe aceste meleaguri, Sala mare a Teatrului Popular „Toša Jovanović“ din Zrenjanin, construita in anul 1835.
Expoziţie de desene Constantin Grosu, caricaturist din Zrenjanin.
Prezentarea carţii „Dilinkuca“a lui Radivoj Šajtinac. Este vorba de opera unei scriitor cunoscut, poet, prozator şi dramaturg, precum şi a fiicei sale Ljudmila care a ilustrat cartea cu fotografiile propri. O carte despre Banat, soarta oamenilor, familiilor şi amintirilor din copilarie scrisa in dialect arhaic care pastreaza amintirile valoroase de uitare.  „Dilinkuca“ a aparut in editura Bibliotecii „Branko Radičević“ din  Žitište.
Monodrama lui Rale Milenković „Naši dani“ („Zilele noastre“) realizata dupa textele lui Radoje Domanović in urma cu 31 de ani (aceasta este a 1503-a reprezentaţie).
Prezentarea revistelor: Revista pentru cultura contemporana „Nova misao“ („Gand nou“), „Sterijino pozorje“ („Teatrul lui Sterija“), „Matica srpska“ („Matica Srpska“), „Zavod za kulturu Vojvodine“ („Institutul pentru cultura a Voivodinei“), „Vojvođanski magazin“ („Magazin  voivodinean“), „Banatski kulturni centar“ iz Novog Miloševa („Centrul cultural banaţean“ din Novo Miloševo).
Ljudmila Šajtinac, etnolog, retrospectiva despre ciclul propriu de fotografii pe tema Banatului si despre cartea cu noi povestiri banatene – este vorba de Dilinkuca, opera cunoscutului scriitor, poet, prozator si dramaturg, Radivoj Šajtinac si  fiicei sale Ljudmila care a imbogatit cartea cu fotografiile propri. Cartea despre Banat, soarta oamenilor, familiilor si amintirilor din copilarie este scrisa in dialect arhaic care pastreaza amintirile valoroase de la uitare. Dilinkuca a fost publicata in editura Bibliotecii „Branko Radičević“ din Žitište.
Branka Babić si Bojana Vidović: prezentarea nominalizarii Muzeului Popular din Zrenjanin pentru premiul „Muzeul European al Anului“ si participarea la Forumul European al Muzeelor.

Intrarea este libera.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.