Pistol de pe vremea lui Napoleon gasit la marginea Banatului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.01.2015 12:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Un pistol vechi de peste 150 de ani a fost descoperit de politistii de frontiera in dreptul ruinelor cetatii medievale TriKule.

In data de 29.01.2015 ora 12.30 pe timpul executarii misiunii de supraveghere a frontierei de stat o patrula de cercetare a politiei de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Svinita a descoperit, la kilometrul fluvial 991 al malului Dunarii, in dreptul ruinelor cetatii medievale TriKule, un pistol vechi in stare  de functionare, care dateaza probabil din perioada anilor 1800-1850.
Pistolul cu partile de lemn deteriorate si avand percutorul rupt a fost scos la suprafata de scaderea apelor fluviului Dunarea.
Nu este prima data cand politistii de frontiera mehedinteni descopera obiecte cu valoare istorica si arheologica in Clisura Dunarii, in ultimii ani fiind descoperite diverse obiecte de artizanat din epoca medievala, acestea fiind trimise spre expertizare institutiilor de specialitate.

###

La Cetatea Medievala Trikule (kule inseamna turn, in limba turca) se poate ajunge pe drumul naţional 57, pe malul stang al Dunarii, la 4 km in aval de localitatea Sviniţa.
In secolul al XV-lea, in localitatea Svinita exista o cetate cu ziduri de piatra ce a fost parasita datorita lipsei de apa.
Dupa distrugerea cetatii Svinita, cu materialul din ea s-a construit Cetatea Trikule (sec. al XVI-lea), in timpul lui Petru Petrovici, ban peste cetatile Lugoj, Mehadia si peste cele de pe Valea Dunarii.
Cetatea era formata din 3 turnuri-cula legate intre ele printr-un gard de palisade - o incinta sub forma de triunghi.
In fiecare unghi se afla cate un turn de o inaltime de circa 10 m, cetatea avand pe latura dinspre mal o lungime de 20 m intre turnuri, iar pe celelalte doua laturi o lungime de 40 m.
Turnurile dispuneau de doua etaje, cel de sus servind ca loc de observatie. Fortificatia a jucat un rol important in luptele pentru stapanirea acestei zone, cetatea avand sarcina de a opri incursiunile turcilor.
A fost stapanita pe rand de austrieci, de turci si de haiduci.
Ansamblul Cetatii Trikule a fost inundat in urma amenajarii lacului de acumulare Portile de Fier I, la suprafata observandu-se de regula doua turnuri, fundatia celui de-al treilea turn fiind vizibila numai in perioadele in care nivelul apelor fluviului Dunarea este scazut, al treilea turn prabusindu-se in iarna anului 1924, din cauza gheturilor de pe Dunare.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.