Plantatie de salcie energetica pe 8,11 hectare la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.12.2013 14:51 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - S-a finalizat lucrarea de  plantatie de salcie energetica (Salix viminalis), conditiile meteorologice ale ultimelor trei saptamani fiind favorabile lucrarilor agricole specifice.
Au fost utilizati 110.880  butasi de salcie energetica aclimatizati,  proveniti de la producatori  autorizati.
Pana in acest moment, cheltuielile pentru amenajarea plantatiei de salcie energetica, s-au ridicat la 67.378 lei, sumele fiind asigurate din bugetul  local al municipiului Timisoara.
In cursul primaverii anului 2014, se vor realiza si lucrarile de ierbicidare.
Plantatia de salcie energetica va contribui astfel la  o mai eficienta utilizare a terenurilor municipalitatii, la o noua abordare locala privitoare la producerea de biomasa exploatata intr-o maniera sustenabila, care sa fie utilizata ca biocombustibil, pentru producerea de energie, cu emisii scazute de CO2.

Primaria Municipiului Timisoara a identificat in Zona Ciarda Rosie, o suprafata de teren de 8,11 hectare, aflat  in administrarea Consiliului Local, alocat prin Hotararea Consiliului Local nr. 68/03.08.2013 ca amplasament  pentru amenajarea de spatii verzi.  
Intrucat terenul este traversat de linii electrice aeriene, afectate de reglementari privitoare la  asigurarea de zone de protectie, realizarea unor spatii verzi si amenajari peisagistice cu vegetatie arboricola sau arbustiva, ori ca spatiu verde pentru recreere nu este posibila.
Totusi exista posibilitatea realizarii unei amenajari cu vegetatie arbustiva cu o inaltime mai redusa.
Municipiul Timisoara, prin Strategia privind schimbarile climatice si Planul strategic de actiune privind combaterea, atenuarea si adaptarea la efectele schimbarilor climatice, are ca obiectiv major reducerea emisiilor de CO2 pe teritoriul Municipiului Timisoara cu cel putin 20% pana in anul 2020.
In vederea unei cat mai judicioase utilizari a terenului, luand in considerare anumite caracteristici fizice si chimice care nu il recomanda pentru amenajarea unor spatii verzi (textura, permeabilitate a solului redusa, exces de umiditate), precum si dedicarea acestuia intr-un scop cat mai apropiat unui model de dezvoltare durabila, s-a considerat ca autoritatea publica locala trebuie sa fie un exemplu in ceea ce priveste abordarea unor culturi energetice de biomasa, prin realizarea pe acest teren a unei plantatii de salcie energetica.

Salcia energetica (Salix viminalis) este o specie arbustiva ce creste sub forma de tufa, a carei lujeri ating o inaltime de cca 4 m, in conditii de recoltare anuala.
Are o creştere rapida (de pana la 3-3,5 cm/zi in perioada de crestere activa) si o mare putere de regenerare, putand produce incepand cu anul II-III de la plantare, in medie 30 tone de biomasa anual/hectar.
Salcia energetica se poate utiliza ca si biocombustibil cu o mare putere calorica (~4900 Kcal/kg ~ 18-20 MJ/kg ~ 5,5 KW).
De asemenea, se poate utiliza in industria lemnului si hartiei, in industria farmaceutica, in horticultura - pentru constituirea unor perdele de protecţie, atat a culturilor cat si a cailor de comunicaţie, la ameliorarea terenurilor degradate, etc.
Din biomasa se pot obţine brichete si peleti.
Salcia energetica are capacitatea de a valorifica bine terenurile improprii altor culturi – in primul rand terenuri cu exces de umiditate,  dar si terenuri degradate si poluate.
Cultura se poate exploata circa 25 de ani.  
Edificarea unei plantatii  vizeaza o succesiune de  operatiuni agricole.
Pregatirea terenului se realizeaza ca pentru orice alta cultura agricola, plantarea s-a facut in randuri gemene la 75 cm. intre ele, alternand cu intervale de 1,5 m.
S-au utilizat aproximativ 13.860 butasi/ha.
Cultura se va intretine curata de buruieni prin ierbicidare cat si prin efectuarea de prasile mecanice si manuale.
De asemenea, plantatia va beneficia de o fertilizare de baza si fertilizari suplimentare odata cu lucrarile de intreţinere, cat si dupa fiecare recoltare. Intretinerea culturii curata de buruieni in special in anul I este esentiala pentru productiile viitoare.
Incepand cu anul II-III, in funcţie de tehnologia aplicata, anual sau o data la 2 ani, se va trece la recoltarea culturii sub forma de lujeri sau de aşchii, manual sau utilizand combine autopropulsate sau tractate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.