Poluare cu nitrati in 14 localitati timisene

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.09.2012 09:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Ministerul Mediului şi Pădurilor deschide campania de sensibilizare şi conştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” in Bazinul Hidrografic Banat (din care fac parte judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Mehedinţi şi Gorj).
Deschiderea campaniei va avea loc mâine, 18 septembrie, la ora 11, la hotelul Boavista din Timisoara.
Experţi de mediu si reprezentanti ai Ministerului Mediului vor prezenta proiectul Controlul Poluarii cu Nutrienti şi vor detalia masuri de protecţie a solului şi apelor în contextual actual.
Vor fi prezenţi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Mehedinţi şi Gorj.
Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
Pe lista localităţilor vulnerabile la poluarea cu nitraţi în Bazinul Hidrografic Banat sunt mentionate 14 localităţi din judeţul Timiş.
In aceste zone, fântânile din mediul rural sunt poluate cu substanţe chimice, care s-au infiltrat în pânza freatică din grajdurile sau din fermele oamenilor.
Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată odată consumată scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane şi infertilitate masculină.
Seminarul de la Timişoara se va desfasura pe parcursul a două zile, 18 şi 19 septembrie 2012, iar printre temele supuse dezbaterilor se afla: Legislatia europeană de mediu si institutiile europene, Legislatia de mediu din România si institutiile de mediu, Poluarea si efectele ei asupra mediului, Măsuri de protectie a mediului, Specificul activitătilor din agricultură si impactul asupra mediului, Prezentarea proiectului “Controlul integrat al poluării cu nutrienti”.
Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi.
In rândul tarilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati. Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor si a solului.
Este afectată sănătatea oamenilor uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născutilor, cea mai sensibilă categorie de populatie.
Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.
Efectele poluării cu nutrienţi asupra sănătăţii umane şi a biodiversităţii. Prezenţa în cantităţi peste limitele admise, a nitriţilor în apa de băut, conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră”, şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.