Polul Nord, Polul Sud si ... Polul Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.04.2012 13:52 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În prezenţa primarului Gheorghe Ciuhandu, a specialiştilor care au elaborat PUG-ul, precum şi a reprezentanţilor mediului economic şi universitar a avut loc luni, 23 aprilie, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara, masa rotundă cu tema „Economia şi Oraşul”.

În cadrul procesului de elaborare a planului urbanistic general, specialiştii consideră că oraşul Timişoara poate să facă pasul de la etapa de pol de creştere naţional, la cea de pol regional european, datorită resurselor de care beneficiază. În opinia lor, Timişoara poate avea acestă aspiraţie, anume aceea de a deveni, în următoarea perioadă de timp, o metropolă regională în reţeaua europeană, benefiiciind şi de câteva atuuri: Valorificarea unui patrimoniu cultural valoros, Rezervă importantă de terenuri în mare parte servite cu utilităţi publice, O compoziţie economică commpetitivă, susţinută de o infrastructură universitară, Renume.

Din această perspectivă, Planul urbanistic general poate conduce la îndeplinirea unor obiective care privesc: atractivitatea condiţiilor de amplasare a sectorului privat şi orientarea către o economie performantă, conectată la sistemul european; aceeaşi calitate a vieţii în toate cartierele oraşului, precum şi la stabilirea stilului oraşului, obţinut prin reabilitarea şi conservarea clădirilor.
Timişoara este pregătită prin schema de dezvoltare spaţială propusă prin Masterplan să îşi menţină şi să îşi consolideze poziţia de locaţie de top pentru investiţiile din domeniul tehnologiilor înalte.

Următoarea etapă din realizarea PUG-ului Timişoarei este elaborarea reglementărilor de urbanism şi zonificarea funcţională a oraşului în baza principiilor schiţate în strategia de dezvoltare spaţială.
Aceasta din urmă prevede măsuri pentru păstrarea în oraş a absolvenţilor de studii superioare, ca forţă de muncă calificată pentru domeniul tehnologiilor înalte, prin păstrarea în zone centrale a facilităţilor universitare, a locurilor de muncă şi a unui fond locativ accesibil.
De asemenea, documentul propune viitoare posibile locaţii pentru dezvoltarea de parcuri tehnologice de cercetare, dezvoltare şi producţie.

Întâlnirea, ca parte componentă a Masterplanului Timişoarei, a oferit prilejul unor discuţii aplicate privind perspectivele pe care le poate oferi oraşul Timişoara, atât locuitorilor, cât şi investitorilor, prornind de la ideea că „viitorul oraşului este al nostru al tuturor”, aşa cum a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Au răspuns invitaţiei de a fi prezenţi Şerban Sturdza, iniţiator al ideii de Renovare Urbană în România, Eugen Pănescu, cadru didactic al Politehnicii Cluj Napoca, Urbanism, Vlad Gaivoronschi, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România filiala Timiş, Rudolf Graef, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România şi Nicolae Ţarălungă, director al Institute for Housing and Urban Development Studies-România, cei care au participat, de altfel, şi la elaborarea PUG-ului şi a Masterplanului Timişoarei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.