Pompierii de la Ilia, decapitati de DNA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.07.2012 17:19 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului mr. PETRESCU CONSTANTIN, fost comandant al Secţiei de Pompieri Ilia din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.)'Iancu de Hunedoara' al Judeţului Hunedoara, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- două infracţiuni de primire de foloase necuvenite, din care una în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2004 - decembrie 2011, inculpatul Petrescu Constantin, în calitate de comandant al Secţiei de Pompieri Ilia din cadrul I.S.U. Hunedoara, a ordonat în mod ilegal subordonaţilor săi (militari în termen sau subofiţeri) ca, în timpul programului de lucru al subunităţii, să presteze diferite activităţi (lucrări de construcţii, lucrări agricole, etc.) pentru sine, pentru rudele şi cunoscuţii săi. În această modalitate, inculpatul şi persoanele beneficiare ale acestor servicii au realizat un avantaj material în valoare de 79.444,88 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor realizate iar I.S.U. Hunedoara a fost prejudiciat cu suma de 278.328,95 lei, reprezentând drepturile băneşti ale subofiţerilor şi cheltuielile avansate de stat cu întreţinerea militarilor în termen, sumă cu care inspectoratul s-a constituit parte civilă.
De asemenea, în cursul anului 2010, inculpatul Petrescu Constantin a primit de la doi dintre subordonaţii săi bunuri (ceasuri, parfumuri, produse alimentare) în valoare totală de 1.450 lei după ce a avizat solicitările acestora, respectiv mutarea într-o altă localitate şi folosirea în mod legal a autospecialei unităţii pentru rezolvarea unor probleme personale.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobil şi imobile aparţinând inculpatului.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului căpitan HOJBOTĂ RĂDUCU MUGUREL, adjunct al comandantului Secţiei de Pompieri Ilia din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) 'Iancu de Hunedoara' al Judeţului Hunedoara, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2011, inculpatul Hojbotă Răducu Mugurel, în calitate de adjunct al comandantului Secţiei de Pompieri Ilia din cadrul I.S.U Hunedoara, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, le-a ordonat subordonaţilor săi să presteze diferite activităţi în folosul său în timpul programului de lucru şi, în acelaşi scop, a folosit autovehiculele din dotarea subunităţii. În această modalitate, inculpatul a obţinut pentru sine un avantaj patrimonial în sumă de 12.082, 30 lei iar I.S.U. Hunedoara a fost prejudiciat cu suma de 28.268,42 lei, reprezentând contravaloarea salariilor încasate de subordonaţi pe perioada cât au lucrat în folosul inculpatului cât şi contravaloarea utilizării autospecialei, sumă cu care unitatea s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării pagubei, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Militar Timişoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.