Povestea banateanului deportat in Baragan inainte de a se naste

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.04.2015 18:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Marţi, 28 aprilie, ora 11, Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timişoara va gazdui lansarea carţii BARAGANIŞTII. Destine in valurile istoriei, semnata de Marcel SAMÂNŢA şi publicata la Editura MIRTON, 2015 (308 pag., 223 foto).
Prezinta prof. univ. dr. Cornel UNGUREANU, conf. dr. Smaranda VULTUR  şi prof. univ. dr. Miodrag MILIN.
Evenimentul editorial este organizat de Asociaţia Foştilor Deportaţi in Baragan Timişoara, sub egida careia a aparut volumul.

O carte document, un poem aspru şi amintirea palpaitoare a anilor pe care i-au trait copiii de ieri, varstnicii de astazi, departe de casa, sub cerul Baraganului.
ANA BLANDIANA
Sensibilitatea poetului si stiinta reporterului de a pune intrebarile esentiale asaza cartea printre cele mai autentice evocari ale „Baraganului”, ca realitate, ca amintire si ca sentimente.
ROMULUS RUSAN

Volumul lui Marcel SAMÂNŢA cuprinde 44 de evocari, reportaje şi poveşti de viaţa, care de care mai dramatice, mai copleşitoare.

Eroii acestei carţi sunt varstnici astazi, dar in urma cu 64 de ani, la deportarea in Baragan, erau copii - de la cateva luni la adolescenţi - sau adulţi, de cel mult 40 de ani.
In prim-plan sunt destinele modificate de istorie ale acestor oameni nevinovaţi, victime ale represiunii staliniste.
Parcurgand secvenţele carţii, poţi reface filmul acelor vremuri, al acelor suferinţe şi nedreptaţi, care, intr-o forma estompata, continua şi astazi. "Baraganiştii" este a cincea carte a autorului, jurnalist la cotidianul timişorean "Renaşterea banaţeana", dupa plachetele de poezii "Planeta destin" (1955), "Fum peste un ev de fum" (2013), "Domino sentimental" (2014) şi "Cubul cu şapte feţe" (2015).

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.