Povestea jucariilor de altadata la Casa Artelor

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.12.2012 16:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Pelicula Culturala vă invită la proiecţia, în premieră pentru Timişoara, a documentarului polonez Jucăriile/Zabawki (2011), în regia şi scenariul lui Andrzej Wolski. Evenimentul va avea loc joi, 13 decembrie, de la ora 19.00, La Casa Artelor – Studioul de teatru, str. Augustin Pacha, nr.8.

Documentarul surprinde imaginile copilăriei secolului trecut, despre care am auzit povestindu-se odinioară de bunici şi părinţi. Se va retrăi povestea jucăriilor prin amintirile copiilor de acum 30-40 de ani până în anii 80, când creativitatea era bunul cel mai de preţ în orice joacă, copiii imitând în distracţia lor experienţele trăite pe parcursul regimului, spre disperarea şi teama părinţilor. Sunt experienţe trăite în Polonia, însă documentarul oglindeşte cu fidelitate şi realitatea românească a acelor vremuri.
Casa Artelor este un spaţiu cultural ce transcende vremurile, datând încă din secolul al XVIII-lea, având renumele de a fi sediul primei biblioteci publice de împrumut cu sală de lectură din imperiul Habsburgic. Este una din cele mai valoroase clădiri a spaţiului istoric şi arhitectural din peisajul cultural timişorean, fără a fi însă cunoscută la adevărata ei valoare.
Despre valoarea culturală, arhitecturală şi istorică a Casei Artelor va vorbi istoricul Ioan Haţegan, co-autor al manualului Istoria Timişoarei si reputat cercetător al istoriei Banatului. După documentar va urma o discuţie pe marginea jucăriilor de ieri şi de azi.
Pelicula Culturală este o mişcare a unor iubitori de filme bune şi de Timişoara, care îşi propune organizarea unei serii de proiecţii cinematografice, în vederea promovării filmului european şi a spaţiului multicultural timişorean, cu trecutul şi poveştile lui savuroase. Aceasta este prima proiecţie pilot şi sperăm să creăm în jurul acestei idei o comunitate a celor care doresc să descopere filme europene şi clădiri deosebite ale Timişoarei.
Sala dispune de 70 de locuri, iar accesul se face pe bază de jucării. Acestea vor fi oferite cadou de Crăciun, copiilor care nu cunosc bucuria unei copilării îmbelşugate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.